Izrael kritičen tudi do Slovenije: To je nagrada za terorizem

Lior Hajat se je odzval na nedavno potezo predsednikov vlad Slovenije, Španije, Irske in Malte, ki so izrazili pripravljenost za priznanje Palestine.
Fotografija: Hajat se je s svojim zapisom med drugim odzval na nedavno potezo premierov Slovenije, Španije, Irske in Malte. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Hajat se je s svojim zapisom med drugim odzval na nedavno potezo premierov Slovenije, Španije, Irske in Malte. FOTO: Matej Družnik/Delo

Priznanje palestinske države bi pomenilo nagrajevanje terorizma in bi le povečalo regionalno nestabilnost, je danes na omrežju x sporočil tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Lior Hajat. S tem se je odzval na petkovo skupno izjavo Slovenije, Španije, Irske in Malte, ki so izrazile pripravljenost na priznanje Palestine.

»Komentarji predsednika španske vlade Pedra Sancheza o priznanju palestinske države ter skupna izjava Španije, Malte, Slovenije in Irske, da so pripravljene priznati palestinsko državo, so nagrada za terorizem,« je zapisal Hajat. Dodal je, da bi s priznanjem palestinske države po pokolu 7. oktobra »poslali sporočilo Hamasu in drugim palestinskim terorističnim organizacijam«, da bodo za »morilske teroristične napade« na Izrael nagrajeni s političnimi gestami.

»Edini način boja proti palestinskemu terorizmu je, da Hamas nedvoumno obsodimo za vojne zločine, zločine proti človeštvu in spolne zločine, ki jih je zagrešil med napadom 7. oktobra in to še vedno počne, ter izrecno pozovemo k izpustitvi vseh talcev,« je dodal Hajat. Spor je po njegovih besedah mogoče rešiti le z neposrednimi pogajanji med stranema. »Vsak angažma za priznanje palestinske države samo oddaljuje končno rešitev in povečuje regionalno nestabilnost,« je še sporočil predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva, pri čemer ni pojasnil, kakšno rešitev ima v mislih.

image_alt
Golob naklonjen priznanju Palestine, a Slovenija o tem ne bo določala sama

Hajat se je s svojim zapisom med drugim odzval na nedavno potezo premierov Slovenije, Španije, Irske in Malte. Ti so minuli petek ob robu vrha EU sprejeli skupno izjavo, v kateri so izrazili pripravljenost priznati Palestino, ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne. Voditelji na vrhu EU sicer o priznanju Palestine niso govorili, so pa poglobljeno razpravljali o rešitvi z dvema državama, katere namen je, da bi Izraelci in Palestinci varno sobivali in se tudi medsebojno priznali.

Palestina je novembra 2012 prejela status opazovalke v Generalni skupščini Združenih narodov, trenutno pa jo kot državo priznava 139 od 193 držav članic ZN.

Preberite še:

Komentarji: