Janez Lenarčič: Zadolžen bom za najbolj plemenito poslanstvo EU

Nova evropska komisja bo imela tri izvršne podpredsednike, pet podpredsednikov.
Fotografija: Janez Lenarčič je v pogovoru z bruseljskimi dopisniki izrazil zadovoljstvo z resorjem kriznega upravljanja. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Janez Lenarčič je v pogovoru z bruseljskimi dopisniki izrazil zadovoljstvo z resorjem kriznega upravljanja. FOTO: Leon Vidic/Delo

Bruselj – Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je predstavila svojo komisarsko ekipo v novi evropski komisiji. V njej je kar nekaj presenečenj.

Evropska komisija bo pod Ursulo von der Leyen zanimivo strukturirana. Nekaj komisarjev, predvsem podpredsednikov, je dobilo funkcije, o katerih je težko vedeti, kakšna bo njihova konkretna vloga in s katerimi dosjeji se bodo ukvarjali. Vsaj na prvi pogled je ekipa videti mlajša in bolj dinamična, 13 od 27 članov je žensk. Poudarek je na usmerjenosti v prihodnost, zeleno in digitalno.

17. 08 Janez Lenarčič je v pogovoru z bruseljskimi dopisniki izrazil zadovoljstvo z resorjem kriznega upravljanja. Tako kot doslej vključuje humanitarno pomoč in civilno zaščito. Okrepljen naj bi bil z vzpostavitvijo evropskega koordinatorja na krizne situacije.

Zaveda se »odgovornosti in izzivov, ki jih imenovanje prinaša«. To je po njegovih besedah resor, ki se ga ne more obravnavati zlahka, saj »gre za vprašanje reševanje življenj in pomoč ljudem, ki se znajdejo v stiski«. To so tako naravna nesreče kot konflikti, ki jih povzroča človek. Poseben poudarek bi namenjen učinkom podnebnih sprememb, ki povzročajo čedalje več kriznih situacij.

Paradoks njegove funkcije je, da si želi čim manj dela (kriz, nesreč, katastrof). Letos potrebuje takšno pomoč 130 milijonov ljudi. Svojo funkcijo vidi kot »najbolj plemenito poslanstvo EU« pri pomoči ljudem. Potrebe se povečujejo. V prihodnjem sedemletnem proračunu EU zvišanje za humanitarno pomoč za več kot 50 odstotkov na 11 milijard evrov.

Med novimi grožnjami, ki zahtevajo odzivanje, vidi tudi posledice podnebnih sprememb in v času hitre digitalizacije družbe tudi kibernetski kriminal, »ki lahko povzroči krizne situacije, če onesposobi ključno, vitalno infrastrukturo«.

Glede zadovoljstva z izbiro in njegovimi željami je povedal, da je bilo želja toliko kot držav članic. »Vsem željam ni mogoče ustreči,« je ocenil.

ek
ek


13.29 Še nekaj drugih komisarskih položajev: komisar za proračun bo Avstrijec Johannes Hahn (Avstrija), Belgijec Didier Reynders bo pristojen za pravosodje, Finka Jutta Urpilainen bo pristojna za mednarodna partnerstva, Francozinja Sylvie Goulard bo komisarka za notranji trg. Pristojna bo tudi za novi generalni direktorat za obrambno industrijo in vesolje. Komisar za širitev in sosedstvo bo Madžar László Trócsányi (Madžarska), za trgovino Phil Hogan. Komisar za gospodarstvo bo Italijan Paolo Gentiloni. Pod Portugalko Eliso Ferreira bo portfelj kohezija in reforme, za transport bo pristojna Romunka Rovana Plumb. Švedinja Ylva Johansson  bo vodila notranje zadeve. Zanimivo je, da bo izvršna podpredsednica Margrethe Vestager ostala tudi vplivna komisarka za konkurenco.

13.15 Evropska komisija bo ob treh ključnih izvršnih podpredsednikih imela še pet »običajnih« podpredsednikov. To bodo Španec Josep Borrell (visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve), Čehinja Věra Jourová (vrednote in preglednost), Grk Margaritis Schinas (zaščita našega evropskega načina življenja) in Slovak Maroš Šefčovič (medinstitucionalni odnosi in predvidevanja). Na prvi pogled ni videti, da bodo podpredsedniki imeli kakšno vplivnejšo vlogo.

V ekipi predsednice evropske komiisije Ursule von der Leyen je kar nekaj presenečenj. FOTO: Reuters
V ekipi predsednice evropske komiisije Ursule von der Leyen je kar nekaj presenečenj. FOTO: Reuters



 
13.05
Objavljamo sporočilo za javnost z Lenarčičevim odzivom. »Resor naslavlja zelo pomemben del odzivanja EU na aktualne globalne izzive, ki terjajo trajnostno naravnano, usklajeno in inovativno delovanje EU ter držav članic. Ob tem bo treba za hitro in učinkovito pomoč zagotoviti dovolj zmogljivosti za zaščito ljudi, okolja in premoženja,« je izpostavil Lenarčič.

»Zavedam se izziva, ki je pred menoj. Gre namreč za reševanja življenj in krepitev sodelovanja med državami tako preventivno kot v dejanskem primeru naravnih in drugih nesreč. Te so žal vse pogostejše, hujše, vplivi podnebnih sprememb pa jih samo še stopnjujejo, ne glede na nacionalne meje. Razsežnosti so lahko neslutene, za vsako državo in njene prebivalce. Usklajevanje na ravni EU, med državami članicami in širše je pri tem izjemnega pomena,« je ocenil Janez Lenarčič.

»Pri tem me veseli, da mi je bilo dodeljeno področje, ki je blizu tudi Sloveniji. Državi, ki se zaveda pomena solidarnosti med ljudmi v času nesreč in spopadov. Predlagani resor smatram kot priznanje Sloveniji, kjer smo stkali močno tradicijo nudenja humanitarne pomoči in civilne zaščite,« je še povedal in poudaril, da bo prihodnje tedne posvetil temeljitim pripravam na predstavitev v pristojnem odboru evropskega parlamenta.

12.59 Von der Leynova je za komisarja za krizno upravljanje Lenarčiča predvidela precej široko misijo. Pristojen bo za hitro odzivanje na krize v EU in pomoč v svetu. »Več ljudi v več državah po svetu letos potrebuje več človekoljubne pomoči,« piše von der Leynova. Zaradi konfliktov, napetosti in učinkov podnebnih sprememb jih utegne biti še več. Lenarčič bo koordiniral pomoč  v kriznih situacijah.

12.40 Zadnjih pet let je bil komisar za krizno upravljanje in humanitarno pomoč Ciprčan Hristos Stilianides. Med drugim je pristojen za pomoč v kriznih situacijah v EU in v tujini.      

12.10 Von der Leynova je začela predstavitev. Nizozemec Frans Timmermans bo izvršni podpredsednik za evropski Green Deal. Danka Margrethe Vestager bo podpredsednica za digitalno Evropo. Latvijec Valdis Dombrovskis bo izvršni podpredsednik za gospodarstvo.



11.56 Prenosne tiskovne konference bo možno spremljati na: https://audiovisual.ec.europa.eu/en/ebs/live/1

10.37 Uradnih informacij o razdelitvi resorjev ne bo pred 12. uro. Krožijo sicer različne informacije o razdelitvi ključnih resorjev. Najverjetneje bo Irec Phil Hogan dobil resor trgovine, kar je glede na brexit povedno. Skoraj gotovo je tudi, da bosta Francozinja Sylvie Goulard in Paolo Gentiloni dobila močna gospodarska resorja (notranji trg, konkurenca, gospodarsko-denarne zadeve). Za Avstrijca je po vseh dostopnih informacijah predviden proračun.

Izvoljeni predsednici evropske komisije Ursuli von der Leyen je sestavo ekipe uspelo najbolj približati spolni uravnoteženosti. Med 27 člani kolegija evropske komisije bo 14 moških in 13 žensk.

Spolna uravnoteženost njene komisarske ekipe je bila ena od njenih osnovnih zavez. Ni še gotovo, ali bo pri takšni sestavi ostalo, saj morajo vsi kandidati še na zaslišanje v pristojne odbore evropskega parlamenta. Če se komu od njih zalomi, utegne slediti menjava.

Za bolj kočljive kandidate veljajo Romunka Rovana Plumb, Madžar László Trócsányi in Poljak Janusz Wojciechowski. Tudi francosko kandidatko Sylvie Goulard doma preiskujejo, ker je menda kot evropska poslanka navidezno zaposlila asistenta.

Evropski parlament sicer glasuje le o evropski komisiji kot celoti. Krščanska demokratka Von der Leynova bo razdelitev resorjev za komisarje predstavila danes opoldne. Doslej so o njeni izbiri krožila le ugibanja.

Evropska komisija je velik aparat z več kot 30.000 zaposlenimi. Vsak komisar je pristojen za eno ali več področij. Pričakovati je, da bo imela vsaj pol ducata podpredsednikov, pristojnih za vsebinske sklope. Poseben status naj bi imela izvršna podpredsednika, socialdemokrat iz Nizozemske Frans Timmermans in danska liberalka Margrethe Vestager.

Razdelitev funkcij bo do zadnjega ostala skrivnost. Glede resorjev so se tako pojavljala le ugibanja, tudi o položaju slovenskega komisarja Janeza Lenarčiča. Zanj sta se najpogosteje omenjali področji širitve in razvojnega sodelovanja, pa tudi humanitarna pomoč.

Odhajajoči predsednik Jean-Claude Juncker se je v ponedeljek srečal s svojo naslednico von der Leynovo. Njun skupni cilj je doseči čim bolj gladek prehod k delu nove evropske komisije. Njen mandat se začne 1. novembra.

Preberite še:

Komentarji: