Je bilo za obnovo zbranega že preveč denarja?

V desetih dneh po požaru so donatorji iz vsega sveta zbrali že 750 milijonov evrov.
 
Fotografija: Zbrana sredstva po oceni francoskih gradbenih ekonomistov morda že presegajo samo višino stroškov za obnovo katedrale. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Odpri galerijo
Zbrana sredstva po oceni francoskih gradbenih ekonomistov morda že presegajo samo višino stroškov za obnovo katedrale. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters

Kmalu po požaru Notredamske katedrale v Parizu, ki je delno uničil to 850-letno dediščino, so se začele zbirati donacije za obnovo. Dela te zgodovinske dediščine ni izgubil le Pariz ali Francija, temveč vsa Evropa, pravzaprav svetovna javnost – iz vsega sveta namreč prihajajo meceni in donacije za obnovo. V desetih dneh po požaru, ki je izbruhnil 15. aprila, so zbrali že 750 milijonov evrov.

Vendar pa je zbrani denar po oceni francoskih gradbenih ekonomistov morda že presegel samo višino stroškov za obnovo katedrale, poroča BBC.

Katedrala dan po Požaru. FOTO: Francois Nascimbeni/AFP
Katedrala dan po Požaru. FOTO: Francois Nascimbeni/AFP
Ves ta val radodarnosti in dobrih namenov je tako vzbudil kritike, ki menijo, da bi lahko ta denar bolje porabili za druge namene. Tisti, ki denar zbirajo – za sprejemanje donacij za obnovo so pristojne štiri ustanove: Fundacija za dediščino, Fundacija Francije, Fundacija Notredamske katedrale in Center za nacionalne spomenike –, pa ljudi še naprej vabijo in prepričujejo, da zbranih sredstev za obnovo še ni dovolj.

»Ljudem ne smemo reči, da prenehajo dajati denar, saj niti ne vemo, koliko bo prenova v resnici stala,« je dejala Laurence Lévy iz francoske Fundacije za dediščino. Tu gre namreč za umetnost in ročna dela.

V začetku tedna so zaradi napovedanega dežja Notredamsko katedralo prekrili s ponjavo. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
V začetku tedna so zaradi napovedanega dežja Notredamsko katedralo prekrili s ponjavo. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP


Untec, sindikat, ki zastopa gradbene ekonomiste v Franciji, pa trdi, da bosta obnova in restavracija del na Notredamski katedrali stala največ 600 milijonov evrov brez DDV. »Višina stroškov bo dosegla minimalno 300 milijonov evrov in maksimalno 600 milijonov evrov. Točne izračune bomo lahko imeli v dveh ali treh mesecih,« je za BBC dejal predsednik sindikata Pascal Asselin.

Zdaj bodo morali počakati na uradno oceno stroškov obsežne prenove.
 
Ker je katedrala v lasti države, pa denarja iz zavarovanja ne bodo mogli porabiti za njeno obnovo. Zavarovanih je bilo tudi nekaj relikvij v notranjosti, kakor tudi izvajalec, ki je pred požarom na katedrali izvajal gradbenega dela.


 

Preberite še:

Komentarji: