Biden po igri s psom Majorjem z nogo v mavcu

Joe in Jill Biden obljubljata vrnitev hišnih ljubljenčkov v Belo hišo, ki je videla že ovce in enonogega petelina.
Fotografija: Kolona demokratskega prvaka Joeja Bidna na poti k delawarskemu ortopedu. FOTO: Chandan Khanna/AFP
Odpri galerijo
Kolona demokratskega prvaka Joeja Bidna na poti k delawarskemu ortopedu. FOTO: Chandan Khanna/AFP

Washington – Med predvolilno kampanjo je bilo slišati številna ugibanja o zdravju demokrata Joeja Bidna, verjetni prihodnji predsednik ZDA pa se je dobro prebil do volitev. Zdaj si je obisk pri ortopedu prislužil med igro s svojim nemškim ovčarjem.

Leta 2018 posvojeni Major je le eden od kosmatincev, ki jih bosta Joe in Jill Biden pripeljala v Belo hišo, poleg še enega psa te pasme z imenom Champ se bo prihodnji prvi družini pridružila tudi muca. Champ je že v letih in o muci še ni znanega veliko, Major pa kipi od zdrave živalske energije in visoki demokrat je moral konec tedna po igri z njim k ortopedu. Domnevajo, da bo več tednov z nogo v mavcu.

Champ zakoncev Biden že ima nekaj izkušenj pod žarometi. FOTO: Yuri Gripas/Reuters
Champ zakoncev Biden že ima nekaj izkušenj pod žarometi. FOTO: Yuri Gripas/Reuters


V enem svojih nedeljskih tvitov je tekmecu dobro okrevanje zaželel tudi republikanski predsednik Donald Trump, v drugih pa je spet zavračal svoj poraz na volitvah. Njegovi odvetniki svoja prizadevanja osredotočajo na vrhovno sodišče in parlamente zveznih držav, ki odločajo o zmagovalcu in v katerih imajo republikanci večino, večina opazovalcev pa vendarle presoja, da Trump nima veliko možnosti za spreobrnitev medijskih napovedi, ki dajejo prednost Bidnu.

Ameriški ljubitelji živali se zato že veselijo psov in mačke v Beli hiši, saj Trumpovi niso imeli hišnih ljubljenčkov. Barack in Michelle Obama sta imela portugalska vodna psa Boja in Sunnyja, zadnja mačka v Beli hiši pa je bila Willie predsednika Georgea W. Busha. Še bolj znan je bil Socks Billa in Hillary Clinton, ki je nastopil celo na tiskovni konferenci, demokratski par pa je posvojil tudi labradorca Buddyja.

Simbolična fotografija ovc na Škotskem. FTO: Russell Cheyne/Reuters
Simbolična fotografija ovc na Škotskem. FTO: Russell Cheyne/Reuters


Na številki 1600 washingtonske Pensilvanske avenije pa so že prebivali tudi manj običajni živalski predsedniški spremljevalci. Theodore Roosevelt, ki je predsedoval med letoma 1901 in 1909, ni imel le šestih otrok, ampak tudi pse, konje, papigo, udomačene podgane, kačo, jazbeca in enonogega petelina, v darilo pa je dobil še medveda in levjega mladiča. In če so se v medijih razvnemali prepiri, ali je prva dama slovenskega rodu Melania Trump lepo prenovila vrt pred Belo hišo ali ne, so pod predsednikom Woodrowom Wilsonom za tamkajšnjo travo skrbele ovce, kot je v časopisu New York Times poročal zgodovinar Matthew Costello.

Pravi živalski vrt s psi, mačkami, ptiči, gosko in oslom je med letoma 1923 in 1929 vzdrževala tudi družina predsednika Calvina Coolidgea, pred večerjo na zahvalni dan so rešili še rakunko Rebecco, ki jo je, dokler je niso predali živalskemu vrtu, prva dama na vrvici sprehajala okrog Bele hiše. Predsednik Herbert Hoover, ki je vladal med letoma 1929 in 1933, je posvojil oposuma Billyja, ki se je zatekel na prvi vrt, znan pa je seveda tudi konjiček Macaroni družine Kennedy.

Komentarji: