Johnsonovi torijci slavijo prepričljivo zmago na predčasnih volitvah

Konservativni stranki se obeta najboljši izid po letu 1987.
Fotografija: Torijcem se obeta največja parlamentarna večina po letu 1987. Foto: Oli Scarff/Afp
Odpri galerijo
Torijcem se obeta največja parlamentarna večina po letu 1987. Foto: Oli Scarff/Afp

Iz izidov vzporednih volitev in do zdaj preštetih glasov je jasno, da je vladajoča konservativna stranka pod vodstvom Borisa Johnsona na včerajšnjih predčasnih volitvah v Združenem kraljestvu osvojila absolutno večino poslanskih mandatov v britanskem parlamentu. Stranka bo v 650-članski zbornici po novem zasedala 368 sedežev.

Volišča v 650 volilnih okrajih so se zaprla včeraj ob 23. uri po našem času, ko se je tudi začelo štetje oddanih glasov, ki traja že vso noč. Ko bodo prešteti vsi glasovi, bo vodja stranke, ki bo proglašena za zmagovalko volitev, k britanski kraljici Elizabeti II. odšel po mandat za oblikovanje nove vlade.


 

Za Johnsona je štela samo večina


Na včerajšnjih volitvah so si konservativci poskušali zagotoviti prepričljivo večino in s tem mandat za dokončno uresničitev brexita. Po besedah Borisa Johnsona jim je to tudi uspelo.

Alternativa takšnemu razpletu bi bilo novo obdobje politične negotovosti in najverjetneje še ena preložitev britanskega izstopa iz EU, predvidenega za konec januarja prihodnje leto.

Britanski premier Boris Johnson in njegov pes Dilyn sta svoj glas oddala na volišču v Londonu. Foto: REUTERS/Henry Nicholls
Britanski premier Boris Johnson in njegov pes Dilyn sta svoj glas oddala na volišču v Londonu. Foto: REUTERS/Henry Nicholls


Torijcem se obeta največja parlamentarna večina po letu 1987, ko je stranko vodila Margaret Thatcher. Laburistom, največji opozicijski stranki, se medtem obeta najslabši rezultat po letu 1935. Njihov vodja Jeremy Corbyn je že napovedal svoj odstop.

Na izide vzporednih volitev so se že sinoči odzvali tudi valutni trgi. Vrednost britanskega funta napram ameriškemu dolarju je poskočila za skoraj tri odstotke na najvišjo raven v zadnjih osemnajstih mesecih.

Preberite še:

Komentarji: