Kanadski boj za aktivistke razburil Savdsko Arabijo

Zaradi vmešavanja v notranje zadeve so zamrznili nadaljnje trgovanje s Kanado.
Fotografija: Samar Badavi je leta 2012 prejela mednarodno nagrado za pogum. FOTO: Gary Cameron/Reuters
Odpri galerijo
Samar Badavi je leta 2012 prejela mednarodno nagrado za pogum. FOTO: Gary Cameron/Reuters

Po poročanju tujih medijev je Savdska Arabija danes kanadskemu ambasadorju Dennisu Horaku odredila 24 ur, v katerih mora zapusti državo. Vzrok za spor tiči v vmešavanju v notranje zadeve kraljevine, saj so kanadske oblasti zahtevale izpustitev zaprtih aktivistk za pravice žensk Nasime al Sadah in Samar Badavi. Savdsko-ameriška aktivistka Samar Badavi oblasti med drugim poziva h koncu sistematiziranega moškega skrbništva nad ženskami, za svoje aktivistično gibanje pa je leta 2012 prejela tudi mednarodno nagrado za pogum. 



Zavzeli so se tudi za izpustitev preostalih aretiranih borcev za človekove pravice. Savdska Arabija je od 15. maja aretirala in zadržala že 15 zagovornikov človekovih pravic, ki kritično nastopajo zoper državno ureditev. Osem naj bi jih izpustili in na prostosti čakajo na razrešitev postopkov. Lokacija preostalih aretiranih aktivistov ostaja neznana. Številnim aretiranim grozi tudi do dvajset let zapora, saj so obtoženi vzpostavitve sumljivih stikov s tujimi oblastmi.

»Kanada se bo vselej zavzemala za zaščito človekovih pravic, ki vključujejo tudi pravice žensk in svobodo izražanja po svetu,« je pojasnila Marie-Pier Baril, predstavnica kanadskega ministrstva za zunanje zadeve. Savdski zunanji minister je za medije povedal, da vmešavanje kanadskih oblasti vidijo kot kršenje suverenosti države. Poleg izgona kanadskega veleposlanika so zamrznili tudi vse nove trgovinske odnose in naložbe s Kanado. S savdskega zunanjega ministrstva so prav tako sporočili, da so vsi aktivisti pridržani zakonito, zato vmešavanje kanadskih oblasti ni sprejemljivo.





Spor med državama se je le še stopnjeval, ko so savdske oblasti preklicale vse državno financirane štipendije za savdske študente, ki študij opravljajo v Kanadi. Poleg tega želijo vse študente, ki že študirajo na kanadskih univerzah, premestiti nazaj v kraljevino oziroma v druge države. Po poročanju tujih tiskovnih agencij je v Kanadi zdaj več kot 16.000 savdskih študentov s svojimi družinami. Bessma Momani, profesorica univerze v Waterlooju ter raziskovalka v Centru za mednarodno upravljanje in inovacije, je pojasnila, da je čas nadvse neprimeren, saj se bo novo šolsko leto začelo že čez slab mesec dni. Kljub temu savdske oblasti obljubljajo, da bodo za premeščene študente našli mesta na drugih univerzah še pred začetkom novega semestra.

 
 

Komentarji: