Kavanaugh se sooča z novimi obtožbami o spolnem napadu

Deborah Ramirez kandidata za vrhovnega sodnika ZDA obtožuje spolnega napada na študentski zabavi na univerzi Yale.
Fotografija: Kandidat za vrhovnega sodnika ZDA Brett Kavanaugh FOTO: AFP
Odpri galerijo
Kandidat za vrhovnega sodnika ZDA Brett Kavanaugh FOTO: AFP

Na kandidata za vrhovnega sodnika ZDA Bretta Kavanaugha, ki se zaradi obtožb o spolnem napadu s strani doktorice psihologije Christine Blasey Ford pripravlja na zaslišanje, so se zgrnile nove obtožbe.

Za spolni napad ga obtožuje tudi 53-letna Deborah Ramirez, ki trdi, se je Kavanaugh na študentski zabavi na univerzi Yale v 80. letih razgalil pred njo, ji z genitalijami silil v obraz in jo pripravil do tega, da se jih je brez privolitve dotaknila. Na zabavi naj bi bili prisotni še nekateri drugi študentje, ki so sodelovali pri popivanju, ki se je po besedah Ramirezove sprevrglo v spolno nadlegovanje, medtem ko je bila sama opita in nezmožna obrambe.
 

Zabava, ki se je spremenila v spolno nadlegovanje


The New Yorker, ki poroča o novih obtožbah zoper Kabanaugha, je v povezavi s spornim incidentov na zabavi kontaktiral nekatere druge takratne študente. Eden od njih, ki želi ostati anonimen, se spomni, da mu je nekdo povedal za dogodke na zabavi in je »100 odstotno prepričan«, da je bil Kavanaugh eden od študentov, ki je Deborah razgazoval svoje genitalije. Nekatere podrobnosti, ki jih je opisal, se ujemajo s pričevanji Deborah, med drugim tudi to, da je eden od študentov spodbujal Kavanaugha, da se razgali. »To sem vedel vsa ta leta. Šlo je za veliko stvar,« je povedal anonimen vir. Podrobnosti si je zapolnil, saj so bile izven okvira običajnega študentskega popivanja. Kot je še povedal, je bil šokiran nad incidentov, vendar ne presenečen, saj je bila skupina študentov, s katerimi se je družil Kavanaugh znana po zabavah z velikimi količinami alkohola. Kandidata za vrhovnega sodnika je opisal kot sramežljivega, dokler ni zaužil alkohola, potem pa naj bi postal agresiven.
 

Kavanaugh obtožbe že zanikal


Kot pojasnjuje Mark Krasberg, docent za nevrokirurgijo na Univerzi v Novi Mehiki in takratni študent univerze Yale, je vedenje Kavanaugha v času študija po objavi njegove kandidature za vrhovnega sodnika ZDA postala vroča debata med nekdanjimi študenti te univerze. V enem od mailov, ki ga je Krasberg prejel septembra letos, se kolega iz časa študija spominja, da je slišal za takratni incident, le tega opisal kot »spolni napad«.

Kavanaugh je zgodbo že zanikal. »Ljudje, ki so me poznali takrat, vedo, da se to ni zgodilo, so to tudi povedali,« je v sporočilu za javnost zapisal konservativni sodnik. Kot je dejal, si želi čim prej pričati, da bi opral svoje ime.

Tako kot Fordova tudi Ramirezova želi, da incident preišče FBI, demokratski senatorji pa njeno zahtevo podpirajo.

Komentarji: