»Kljub Trumpovi odločitvi za sporazum še obstaja upanje«

Zunanji ministri Francije, Nemčije in Velike Britanije se bodo prihodnji teden sešli z iranskimi predstavniki, da preučijo razmere.
Fotografija: Pričakovano nepričakovana odločitev ameriškega predsednika, da ZDA ne bodo več upoštevale jedrskega sporazuma z Iranom, je kar velika zaušnica evropskim partnerjem, ki so si več tednov prizadevali Trumpa odvrniti od takšnega koraka. FOTO: Evan Vucci/AP
Odpri galerijo
Pričakovano nepričakovana odločitev ameriškega predsednika, da ZDA ne bodo več upoštevale jedrskega sporazuma z Iranom, je kar velika zaušnica evropskim partnerjem, ki so si več tednov prizadevali Trumpa odvrniti od takšnega koraka. FOTO: Evan Vucci/AP

Ameriški predsednik Donald Trump je po pričakovanju v torek podal svojo odločitev, da ZDA ne bodo več upoštevale mednarodnega jedrskega sporazuma z Iranom in bodo spet uvedle sankcije proti Teheranu. Odločitev prinaša novo negotovost v mednarodne odnose.

Evropske zaveznice Trumpovo odločitev obžalujejo, zunanji ministri Francije, Nemčije in Velike Britanije se bodo prihodnji ponedeljek sešli z iranskimi predstavniki na pogovorih o iranskem jedrskem sporazumu, je napovedal francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian. Ta je dejal, da kljub Trumpovi odločitvi za iranski jedrski sporazum še obstaja upanje.

Vodja francoske diplomacije je povedal, da bo francoski predsednik Emmanuel Macron o izstopu ZDA iz sporazuma danes popoldne po telefonu govoril z iranskim kolegom Hasanom Rohanijem. »Iran mora biti še naprej odločen, da bo vztrajal pri dogovoru v zameno za gospodarske koristi, ki jih bo Evropa poskušala ohraniti,« je dejal Le Drian.

Iranski predsednik je v torek sporočil, da bo Iran vztrajal pri jedrskem sporazumu z veliki silami kljub umiku ZDA iz dogovora. »Namesto sporazuma s šestimi državami imamo zdaj takšnega s petimi,« je dejal v televizijskem nagovoru. Kot je še povedal, Trumpu ne bo dopustil, da zmaga v tej psihološki vojni.

Rohani je dejal, da bi lahko Iran v odgovor na Trumpovo odločitev obnovil bogatenje urana. FOTO: AP
Rohani je dejal, da bi lahko Iran v odgovor na Trumpovo odločitev obnovil bogatenje urana. FOTO: AP



 

Nemčija in Velika Britanija ponovili zavezo sporazumu


Nemška kanclerka Angela Merkel je zagotovila, da bo Nemčija skupaj s Francijo in Veliko Britanijo ostala zavezana sporazumu. Britanski zunanji minister Boris Johnson je opozoril ZDA pred kakršnimikoli potezami, ki bi ostale vpletene ovirale pri izvajanju sporazuma, poročajo tuje tiskovne agencije.

Merklova obžaluje Trumpovo odločitev, obenem pa je Teheran pozvala, da se drži zavez v okviru sporazuma. Johnson, ki meni, da je sporazum nujen za nacionalno varnost, pa je posvaril ZDA pred dejanji, ki bi druge vpletene omejevale pri delovanju iranskega jedrskega sporazuma.
 

IAEA: Iran spoštuje zaveze iz sporazuma


Mednarodna agencija za jedrsko energijo je danes potrdila, da Iran izpolnjuje zaveze iz jedrskega sporazuma, povezane z jedrskim orožjem.

Generalni direktor IAEA Yukiya Amano je ob tem ponovil, da je v okviru sporazuma »Iran deležen najstrožjega jedrskega preverjanja na svetu«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 

Tudi Kitajska obžaluje odločitev


Kljub temu, da obžalujejo odločitev ameriškega predsednika, so na kitajskem zunanjem ministrstvu napovedali, da bo Peking ohranil »nepristransko, objektivno in odgovorno stališče, ostal v dialogu z vsemi stranmi in bo predan ohranitvi in uresničitvi dogovora«. Ohranili bodo »normalno ekonomsko in trgovinsko menjavo z Iranom, so še zapisali.
 

Večina Američanov ne podpira odločitve svojega predsednika


Anketa tiskovne agencije Reuters in inštituta Ipsos ugotavlja, da le 29 odstotkov Američanov podpira Trumpovo odločitev, 42 odstotkov jih podpira ohranitev sporazuma, 28 odstotkov pa jih sporazuma ne pozna ali so neodločeni.

Okrog dve tretjini Američanov, ki jih je zajela anketa, izvedena med 4. in 8. majem, meni, da umik iz sporazuma povečuje verjetnost, da bo Iran zagnal svoj jedrski program, polovica pa jih meni, da je narasla verjetnost oboroženega spopada med ZDA in Iranom.

Protestniki, ki se zavzemajo za ohranitev sporazuma, zbrani pred belo hišo. FOTO: Brendan Smialowski/AFP
Protestniki, ki se zavzemajo za ohranitev sporazuma, zbrani pred belo hišo. FOTO: Brendan Smialowski/AFP


Trump bo moral svojim volivcem dobro razložiti, zakaj na eni strani poskuša skleniti jedrski sporazum s Severno Korejo, na drugi strani pa z rušenjem sedanjega iranskega sporazuma povečuje nevarnost nove vojne. Na to opozarjajo demokratski politiki in analitiki, ki menijo, da je Trump od jedrskega sporazuma z Iranom odstopil predvsem zato, da izbriše še eno dediščino svojega predhodnika Baracka Obame. Ta se je že včeraj odzval, da »sporazum deluje, odstop od njega pa obrača hrbet najtesnejšim zaveznikom in sporazumu, ki so ga dosegli naši vodilni diplomati, znanstveniki in obveščevalci«, je med drugim sporočil Obama in dodal, da vztrajno kršenje sporazumov zmanjšuje verodostojnost ZDA.


 

Naslovnice svetovnih medijev polnijo odzivi


Mednarodna skupnost je zaskrbljena zaradi izstopa ZDA, krepi se tudi strah pred novim konfliktom na Bližnjem vzhodu.

Saudska Arabija in Izrael verjetno upata, da bo Trumpova odločitev ponovno privedla ZDA na Bližnji vzhod, piše ameriški Washington Post. Ameriški Wall Street Journal pa je opozoril, da je Trump s svojo odločitvijo dal možnost Iranu, da se dogovori o boljšem sporazumu, če si res ne želi razviti jedrskega orožja. V Izraelu so Trumpovo odločitev sprejeli z večjim veseljem. Tudi v Saudski Arabiji so mediji pohvalili ameriško odločitev, ki bi morala po mnenju časnika Arab News požeti aplavz in podporo.

Mediji v evropskih podpisnicah sporazuma so medtem bolj zaskrbljeni. Britanski Times je opozoril, da Trumpova odločitev krepi iranske skrajne konservativce in da bi lahko Teheran ponovno oživil svoj jedrski program. Tudi francoski Le Figaro je opozoril na ponovno oživitev jedrskega programa, razmere pa primerja s Severno Korejo.

Svetovni mediji so precej kritični do odločitve ameriškega predsednika, konservativni ameriški mediji in mediji v Izraelu pa na drugi strani hvalijo njegovo potezo. FOTO: Atta Kenare/AFP
Svetovni mediji so precej kritični do odločitve ameriškega predsednika, konservativni ameriški mediji in mediji v Izraelu pa na drugi strani hvalijo njegovo potezo. FOTO: Atta Kenare/AFP


V Nemčiji je časnik Stuttgarter Nachrichten opozoril, da Trump razdira severnoatlantsko zvezo, saj je ustvaril »območja različne varnosti«. Pred evropskimi podpisnicami je težka odločitev, kako naprej.

Kitajski časnik China Daily je medtem opozoril, da »če Trumpova doktrina Amerika najprej pomeni, da bodo ZDA lastne interese uresničevale na račun drugih držav, bodo prej ali slej ostale izolirane na svetovnem odru«.

Kritični pa so bili tudi v Iranu, kjer je večina medijev obsodila Trumpovo odločitev. Vendar pa so bila mnenja o tem, kako naj se Teheran odzove, različna.

Komentarji: