Košarica za Jordana Petersona

Univerza v Cambridgeu je slavnega psihologa povabila v svoje vrste, po protestih študentov in zaposlenih pa povabilo preklicala.
Fotografija: Jordan Peterson je novembra lani v sklopu promocijske turneje svoje knjige Dvanajst pravil za življenje obiskal tudi Ljubljano. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Jordan Peterson je novembra lani v sklopu promocijske turneje svoje knjige Dvanajst pravil za življenje obiskal tudi Ljubljano. FOTO: Jure Eržen/Delo

Kontroverzni kanadski psiholog Jordan Peterson bi moral letos jeseni kot gostujoči raziskovalec dva meseca preživeti na univerzi v Cambridgeu, a to se, kot kaže, ne bo zgodilo. Ena najbolj uglednih visokošolskih institucij na svetu se je namreč odločila, da zaradi pritožb nekaterih študentov in uslužbencev prekliče povabilo profesorju in s tem zaščiti tiste, ki bi se zaradi Petersonovih pogledov utegnili počutiti ogrožene.

»Cambridge je inkluzivno okolje in od vseh zaposlenih in gostov pričakujemo, da bodo spoštovali naše vrednote. Za tiste, ki tega ne zmorejo, pri nas ni prostora,« je v pojasnilu odločitve za Guardian povedal predstavnik univerze.



Posebno zadovoljstvo nad preklicem povabila so izrazili v sindikatu študentov univerze v Cambridgeu, katerega vodstvo je opozorilo, da Petersonovo delo in stališča ne predstavljajo pogledov študentskega telesa. »Verjamemo, da njegovo gostovanje ne bi prineslo nikakršne koristi za univerzo, ampak bi bilo v nasprotju z njenimi vrednotami.« S pogledi sindikata se je strinjalo tudi več profesorjev, zaposlenih na univerzi.

Odločitev je nedvomno presenetljiva, tisti, ki je bil nad njo najbolj presenečen, pa je bil nihče drug kot Peterson. Klinični psiholog je v članku, ki ga je objavil na svoji spletni strani, poudaril, da ga univerza o odločitvi sploh ni uradno obvestila, temveč da je za preklic povabila izvedel prek znancev in družbenih medijev.

Jordan Peterson med predstavitvijo svoje knjige na Gospodarskem razstavišču. FOTO: Jure Eržen/Delo
Jordan Peterson med predstavitvijo svoje knjige na Gospodarskem razstavišču. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

»Nevedna in ideološko zmedena tolpa«


Kot je obrazložil v eni svojih nedavnih objav, je gostovanje na teološki fakulteti več kot 800 let stare univerze videl kot »priložnost za pogovore s strokovnjaki za religijo in študenti«. Peterson je svoje gostovanje želel tudi povezati s serijo desetih predavanj, v katerih skozi vidik psihologije analizira vsebino bibličnih zgodb. Po profesorjevih besedah bodo predavanja v vsakem primeru izvedena, »najsi bo v Združenem kraljestvu, v Kanadi ali drugje«.

Vodstvo fakultete je po Petersonovem mnenju storilo napako, s tem ko je podleglo pritiskom »slabo obveščene, nevedne in ideološko zmedene tolpe«, z javno objavo preklica povabila pa bi se težko vedlo bolj »narcisoidno in zahrbtno«.

Peterson je svetovni javnosti znan predvsem po svoji knjižni uspešnici Dvanajst pravil za življenje, ki je bila prevedena v veliko jezikov, tudi slovenščino. Čeprav je v zadnjih letih postal eden izmed najbolj priljubljenih in obleganih intelektualcev na svetu, si je z izzivanjem prevladujočih pogledov na vprašanja, povezana s spolno identiteto, položajem moških v družbi in z zagovarjanjem svobode govora ustvaril tudi veliko nasprotnikov.

Komentarji: