Kraljeve zdravstvene težave odložile obisk iraškega premierja

84-letnega kralja Salmana so v bolnišnico sprejeli zaradi vnetega žolčnika.
Fotografija: Kralj Salman je na prestolu od leta 2015. FOTO: Edgar Su/Reuters
Odpri galerijo
Kralj Salman je na prestolu od leta 2015. FOTO: Edgar Su/Reuters

Iz Savdske Arabije, ki se zaradi nizkih cen nafte sooča z gospodarsko krizo, prihaja vest o poslabšanem zdravstvenem stanju kralja Salmana bin Abdulaziza. 84-letnega kralja so sprejeli v bolnišnico zaradi vnetega žolčnika, njegovo zdravstveno stanje pa je bilo povod za odlog obiska iraškega predsednika vlade Mustafe al Kadimija. Pomemben državniški obisk so preložili po dogovoru savdskega vodstva z »iraškimi brati«, je na twitterju zapisal savdski zunanji minister Faisal bin Farhan.

Kralj Salman je na prestol sedel leta 2015 po triletnem stažu prestolonaslednika (za mesto prestolonaslednika je bil imenovan po smrti brata Najefa bin Abdulaziza, kralj pa je postal po smrti polbrata, kralja Abdulaha). Tesni zaveznik ZDA je pred kronanjem prav tako približno pet desetletij služboval kot guverner riadske regije.

Preberite še: Družina ubitega novinarja odpušča nekaznovanim morilcem

Savdski kraljevini sicer de facto vlada 34-letni prestolonaslednik Mohamed bin Salman (MBS). Čeprav ga zaradi nekaterih ekonomskih in družbenih reform, kot je dovoljenje ženskam, da vozijo, tuji mediji občasno predstavljajo kot »naprednega« voditelja, mu mnogi, med njimi posebna poročevalka ZN za zunajsodne poboje Agnès Callamard, očitajo naročilo brutalnega umora savdskega novinarja Džamala Hašodžija, kolumnista The Washington Posta, ki se je zgodil oktobra 2018 v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu. Medtem ko so po lastnih navedbah v Riadu zaradi umora pet oseb obsodili na smrt, še tri pa na zaporne kazni, so julija v Istanbulu v odsotnosti začeli soditi 20 savdskim državljanom, med katerimi sta tudi nekdanja tesna pomočnika prestolonaslednika.

Komentarji: