Kurz za razrešitev Kickla, avstrijsko vlado zapustili vsi ministri iz vrst svobodnjakov

Kancler Kurz je povedal, da sta se o razrešitvi notranjega ministra že dogovorila z Van der Bellnom.
Fotografija: Tik pred evropskimi volitvami se je Avstrija znašla v politični krizi. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Odpri galerijo
Tik pred evropskimi volitvami se je Avstrija znašla v politični krizi. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

Naša severna soseda je pred novimi predčasnimi volitvami. Po zlomu »turkizno modre« koalicije se bodo Avstrijci v začetku septembra ponovno podali na volišča, po sobotnem razkritju korupcijske afere Ibiza, ki je povzročila vladno krizo, pa se v avstrijski prestolnici nadaljujejo pogovori med glavnimi političnimi akterji.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz bo predsedniku države Alexandru Van der Bellnu zaradi korupcijskega škandala v vrstah avstrijskih svobodnjakov predlagal razrešitev notranjega ministra Herberta Kickla. Kot je pojasnil na novinarski konferenci na Dunaju, sta po škandalu nujna popolna preglednost in preiskava brez pomanjkljivosti.

Kurz je še povedal, da sta se o razrešitvi Kickla že dogovorila z Van der Bellnom. A uradno lahko v Avstriji ministre razreši le predsednik države. Avstrijsko vlado so zaradi tega zapustili vsi ministri iz vrst svobodnjakov (FPÖ).


Zaradi korupcijskega škandala, v katerega se je zapletel zdaj že nekdanji podkancler Heinz-Christian Strache, je zaupanje volivcev v vlado porušeno. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Zaradi korupcijskega škandala, v katerega se je zapletel zdaj že nekdanji podkancler Heinz-Christian Strache, je zaupanje volivcev v vlado porušeno. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters


Po pogovorih z ministrom Kurz je pojasnil, da je bil Kickl v času, ko je nastal sporni video posnetek, katerega objava je sprožila politično krizo v Avstriji, generalni sekretar svobodnjakov in je s tem tudi odgovoren za finance. A v pogovoru z njim je dobil občutek, da ni vedel za razsežnosti celotne zadeve, hkrati pa ni bil dovolj pozoren.

V popoldanskem času se je avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen sestal še z novim predsednikom stranke svobodnjakov Norbertom Hoferjem ter z vodjo največje opozicijske stranke (SPÖ) Pamelo Rendi-Wagner. Pogovori s preostalimi predstavniki opozicije so napovedani za torek. Hofer je na novinarski konferenci, kjer je navzoče prvič nagovoril kot vodja stranke FPÖ, vsebino posnetkov označil za »neoprostljivo« ter dodal, da so odgovorni že pregledali sezname donacij, ki jih je stranka v zadnjih letih prejela od različnih donatorjev. Največji zneski po njegovih podatkih niso presegali 10.000 evrov.

​Opozicijska stranka Jetzt je med tem napovedala vložitev nezaupnice vladi. Pri tem računajo tudi na podporo svobodnjakov FPÖ. Svobodnjaki so za agencijo APA potrdili, da bi lahko podprli nezaupnico, če bo kancler vztrajal pri odstavitvi notranjega ministra.

Politična kriza je v Avstriji izbruhnila za tem, ko sta nemška časnika Der Spiegel in Süddeutsche Zeitung objavila skrivoma posnet skoraj sedemurni posnetek, na katerem zdaj že nekdanji podkancler in vodja svobodnjakov Heinz-Christian Strache domnevni ruski oligarhinji v zameno za denarno in politično podporo ponuja vladne pogodbe. 

Preberite še:

Komentarji: