Ladja z več kot 300 rešenimi ljudmi prispela v Španijo (FOTO)

Preden jih bodo v Španiji namestili, bo policija preverila njihovo identiteto.
Fotografija: Migrante so v petek s treh čolnov rešili na odprtem morju ob libijski obali. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Migrante so v petek s treh čolnov rešili na odprtem morju ob libijski obali. FOTO: Reuters

Ladja španske nevladne organizacije Proactiva Open Arms s 311 migranti na krovu, ki so jih minuli teden rešili na odprtem morju ob libijski obali, je po večdnevni poti danes prispela v Španijo. Pristala bo v pristanišču na jugu države blizu mesta Algeciras, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Migrante so v petek s treh čolnov rešili na odprtem morju ob libijski obali. Malta in Italija sta zavrnili prošnjo za pristanek, več držav, med njimi Francija, pa na prošnje nevladne organizacije ni odgovorilo. Španska vlada je nato v soboto izrazila pripravljenost, da jih sprejme. Tako so že od minulega petka na poti.

Proactiva Open Arms begunce in migrante s severa Afrike, ki so na poti v Evropo, rešuje na morju med Libijo in južno Evropo. FOTO: Reuters
Proactiva Open Arms begunce in migrante s severa Afrike, ki so na poti v Evropo, rešuje na morju med Libijo in južno Evropo. FOTO: Reuters

 

Nosečnice, otroci in dojenčki


Med 311 migranti, ki so večinoma iz Somalije, Nigerije in Malija, so tudi nosečnice, otroci in dojenčki. »Dobro jutro, Open Arms je že v Gibraltarju in pluje proti edinemu pristanišču, ki mu je na voljo v Sredozemskem morju. Misija izpolnjena,« je danes tvitnil ustanovitelj organizacije Oscar Camps.

Z ladje so v soboto nekaj dni starega novorojenčka in njegovo mamo s helikopterjem odpeljali na Malto, 14-letnika z resno kožno boleznijo pa so odpeljali na italijanski otok Lampedusa.

Preden jih bodo v Španiji namestili, bo policija preverila njihovo identiteto, navaja AFP.

Proactiva Open Arms begunce in migrante s severa Afrike, ki so na poti v Evropo, rešuje na morju med Libijo in južno Evropo. Delovanje s še dvema ladjama drugih nevladnih organizacij je na območju obnovila novembra, potem ko ga je ustavila avgusta.

Samo letos je v poskusu prečkanja Sredozemskega morja do Evrope umrlo več kot 1300 migrantov. FOTO: Reuters
Samo letos je v poskusu prečkanja Sredozemskega morja do Evrope umrlo več kot 1300 migrantov. FOTO: Reuters

 

Umrlo več kot 1300 migrantov


Takrat je več evropskih vlad ter italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija obtožila, da kriminalizirajo človekoljubne organizacije, ki rešujejo migrante. Salvini je takrat namreč sporočil, da so italijanska pristanišča za ladje nevladnih organizacij zaprte, češ da so »taksiji za migrante«.

Tokrat je sicer prvič od avgusta, da je Madrid dovolil kaki ladji nevladnih organizacij, da rešene migrante na morju pripelje v Španijo.

Samo letos je v poskusu prečkanja Sredozemskega morja do Evrope umrlo več kot 1300 migrantov, kažejo podatki Mednarodne organizacije za migracije. Španija je medtem letos postala evropska država s prihodom največjega števila migrantov - prišlo jih je že 56.000.

Komentarji: