Libijska vlada napovedala protiofenzivo proti uporniškemu generalu

Vladne sile bodo z železno roko ukrepale proti vsem, ki napadajo enotnost in varnost Libije. V dosedanjih štirih dneh sovražnosti je bilo po podatkih vlade ubitih 21 ljudi.
Fotografija: Pripadniki libijske nacionalne vojske. FOTO: Esam Omran Al-fetori/Reuters
Odpri galerijo
Pripadniki libijske nacionalne vojske. FOTO: Esam Omran Al-fetori/Reuters

Mednarodno priznana libijska vlada v Tripoliju je napovedala protiofenzivo proti uporniškemu generalu Halifu Haftarju. Cilj operacije »vulkan srda« je očistiti libijska mesta nezakonitih oblasti, so danes sporočili iz Tripolija. Medtem so Haftarjeve sile po lastnih navedbah na obrobju prestolnice izvedle prve letalske napade.

Mohamed Gnounou. FOTO: Mahmud Turkia/AFP
Mohamed Gnounou. FOTO: Mahmud Turkia/AFP

Vladne sile bodo z železno roko ukrepale proti vsem, ki napadajo enotnost in varnost Libije, je sporočil tiskovni predstavnik vojske Mohamed Kanunu.

Sile uporniškega generala, ki je v četrtek napovedal ofenzivo za zavzetje Tripolija, so po lastnih navedbah izvedle prve letalske napade proti oboroženim milicam v predmestju prestolnice, poročajo tuje tiskovne agencije. S tem so želeli zaščiti življenje civilistov, je sporočil podpornik generala.

Po podatkih vlade je bilo v dosedanjih štirih dneh sovražnosti ubitih 21 ljudi. Še 27 ljudi pa je bilo ranjenih, je sporočilo zdravstveno ministrstvo. Ali so med njimi tudi civilisti, ministrstvo ni navedlo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Mednarodna skupnost medtem poziva vpletene v konflikt, naj ustavijo sovražnosti. Vodja mednarodno priznane libijske vlade, premier Fajez Saradž, je v soboto Haftarja obtožil, da ga je z ofenzivo za zavzetje Tripolija izdal. Opozoril ga je tudi, da bo s tem potegnil Libijo v »državljansko vojno, ki ne bo imela zmagovalca«.

Zaradi naraščajočih napetosti v Libiji so se medtem ZDA odločile, da bodo iz države umaknile svoje vojake. (Na fotografiji vojaki libijske nacionalne vojske.) FOTO: Esam Omran Al-fetori/Reuters
Zaradi naraščajočih napetosti v Libiji so se medtem ZDA odločile, da bodo iz države umaknile svoje vojake. (Na fotografiji vojaki libijske nacionalne vojske.) FOTO: Esam Omran Al-fetori/Reuters


Saradž se je pred ofenzivo sicer s Haftarjem pogajal o izvedbi volitev v državi. »Ponudili smo našo roko za mir, ampak zdaj, po agresiji Haftarjevih sil, bo dobil zgolj moč in odločnost,« je še v soboto dejal Saradž.

Haftarjeve sile so pri napredovanju na Tripoli, kjer ima sedež Saradževa vlada, naletele na odločnejši odpor provladnih sil. Boji so se vneli blizu nekdanjega mednarodnega letališča kakih 50 kilometrov južno od prestolnice, ki je zaprto že od leta 2014. V soboto so vladne sile tam tudi z letali napadle Haftarjevo samooklicano Libijsko narodno vojsko, ki je nato napovedala maščevanje.

Zaradi naraščajočih napetosti v Libiji so se medtem ZDA odločile, da bodo iz države umaknile svoje vojake. Kot so sporočili danes, so začasno iz države umaknili kontingent svojih vojakov, saj postajajo varnostne razmere nepredvidljive. Razvoj dogodkov sicer pozorno spremljajo, je pojasnil poveljnik Thomas Waldhauser.

Zaenkrat ni jasno, koliko ameriških vojakov je zapustilo državo, niti kam so jih premestili, piše nemška tiskovna agencija DPA.
 

Preberite še:

Komentarji: