Mala zaušnica za ne tako majhen učinek

Britanski parlament se je v najnovejšem nizu glasovanj uprl vladi Therese May.
Fotografija: Avtoriteta britanske premierke je po glasovanju še nekoliko bolj načeta. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Avtoriteta britanske premierke je po glasovanju še nekoliko bolj načeta. FOTO: Reuters

Najnovejši niz glasovanj v britanskem parlamentu najverjetneje ne bo vplival na strategijo britanske vlade v pogajanjih o brexitu, toda lahko bi prepričal evropsko stran, da premierka Theresa May za sabo nima večine britanskih poslancev.

Britanski parlament je z 258 glasovi za in 303 proti zavrnil dopolnilo, v katerem je vlada poslance prosila, naj potrdijo njen načrt glede izstopanja države iz EU, tako kot so to storili konec januarja, ko so vladi podelili mandat za vnovično odprtje pogajanj o brexitu ter spremembo spornega irskega varovala, namen katerega je preprečiti nastanek fizične meje na irskem otoku.

Evroskeptični konservativci so se tokrat vzdržali glasovanja zato, ker vlada v dopolnilu, ki je sicer neobvezujoče, ni dovolj jasno opredelila svojih namer. Nekateri med njimi so se zbali, da bi lahko z izglasovanjem dopolnila podprli enega izmed prejšnjih neobvezujočih amandmajev, s katerim je parlament zavrnil možnost izstopa iz EU brez dogovora.
 

Proti prestavitvi brexita


Poraz britanske vlade bi lahko teoretično poslabšal njeno že tako težko pogajalsko pozicijo napram EU, posledično pa še dodatno zmanjšal možnosti za sklenitev dogovora. Vse več je tistih, ki verjamejo, da se spričo zapletenega notranjepolitičnega položaja na Otoku ne bo mogoče izogniti začasni prestavitvi datuma brexita.

Med dopolnili, o katerih je nocoj glasoval parlament, je bil tudi predlog o tem, a so ga poslanci zavrnili s prepričljivo razliko 222 glasov.

Komentarji: