Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Migrantski pritisk na BiH vse večji

V Mednarodni organizaciji za migracije razmere označujejo za manjšo humanitarno krizo.
Tudi slovenska policija poroča o porastu nezakonitih vstopov v državo. FOTO: Reuters
Tudi slovenska policija poroča o porastu nezakonitih vstopov v državo. FOTO: Reuters
T. V., STA
14. 5. 2018 | 13:46
14. 5. 2018 | 14:12
2:56
Sarajevo – V Bosno in Hercegovino je od začetka leta po podatkih oblasti nezakonito prišlo 2869 ljudi, poroča časnik Nezavisne novine. Tiskovni predstavnik Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) Neven Crvenković je ob tem poudaril, da še ni mogoče govoriti o krizi, bi se pa lahko razmere zaostrile. Doslej je za azil v BiH zaprosilo 400 ljudi, je še povedal Crvenković.

V Mednarodni organizaciji za migracije (IOM), ki prav tako deluje pod okriljem ZN, so medtem razmere na terenu že označili za manjšo humanitarno krizo. V uradnih namestitvenih centrih je na voljo zgolj 200 postelj, medtem ko je zdaj v državi skoraj tri tisoč migrantov in beguncev. Ti so predvsem v Sarajevu, Bihaću in Veliki Kladuši, kjer spijo na prostem ali v zapuščenih stavbah, so navedli na IOM. Ob vse višjih temperaturah, ki prihajajo s pomladjo in poletjem ter vse slabših higienskih razmerah narašča tudi nevarnost za javno zdravje.



Oblasti federacije BiH so pred kratkim državne oblasti pozvale, naj po celotni državi uredijo namestitve za migrante. Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je izključil možnost, da bi njegova entiteta sprejela migrante. To je v nedeljo potrdila tudi vlada Republike Srbske. Tamkajšnja premierka Željka Cvijanović je povedala, da nimajo ne ustreznih pogojev ne finančnih sredstev za sprejem migrantov.

Vlada te entitete je državne oblasti pozvala tudi, naj na mejo pošlje vojsko, če bo treba, pa mejo tudi zapre. Na IOM so ob tem opozorili, da je samo v zadnjih treh tednih BiH prečkalo 1200 ljudi. To je v primerjavi s celotnim letom veliko in pomeni, da se mora svet zbuditi, so poudarili.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine