Mladi tajski nogometaši so se poklonili umrlemu Samanu Kunanu (FOTO)

Šele v soboto so najstnikom povedali, da je reševalna akcija zahtevala smrtno žrtev.
Fotografija: Dvanajst mladih nogometašev s fotografijo Samana Kunana, ki je umrl med reševalno akcijo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Dvanajst mladih nogometašev s fotografijo Samana Kunana, ki je umrl med reševalno akcijo. FOTO: Reuters

Dvanajst mladih tajskih nogometašev se je poklonilo spominu na umrlega reševalca Samana Kunana. Nekdanji pripadnik tajske vojske je umrl 6. julija med pripravami na sklepno reševalno akcijo, ki se je končala s srečnim koncem. Dvanajsterici so za smrt Kunana, ki ga po vsem svetu slavijo kot junaka, povedali šele v soboto, ko so zdravniki ocenili, da so dovolj pri močeh, da izvedo resnico.

Prevzela jih je žalost. »Vsi so jokali in izrekali sožalje. Na fotografijo pokojnega Kunana so zapisali svoja sporočila, združili so se v minuti molka,« so sporočili s tajskega zdravstvenega ministrstva.

Člani ekipe Divjih prašičev bodo bolnišnico Čiang Raj po predvidevanju zapustili v četrtek, čeprav so številni še na antibiotikih. Ostali bodo pod nadzorom, če bi se začeli kazati znaki psiholoških travm, ki naj bi se pokazali šele v mesecih, ki prihajajo. Dečkom so svetovali, naj medijem ne dajejo intervjujev, kar bi lahko sprožilo posttravmatsko stresno motnjo. Čim več časa naj preživijo z družinami in prijatelji, so jim še svetovali zdravniki.

Najstnike je krovna nogometna organizacija povabila na finale nogometnega prvenstva, a se ga zaradi zdravstvenih razlogov niso mogli udeležiti.

Okoli 4000 prostovoljcev zdaj čisti okolico jame Tam Luang, kjer je minule dni potekala reševalna akcija, ki jo je spremljal ves svet. Dečki so v jami ostali 23. junija, ko jih je presenetilo močno deževje, zaradi katerega je jamo poplavilo. Številni strokovnjaki so še vedno presenečeni, da jim je glede na vse okoliščine, da dečki niso niti znali plavati, uspelo izpeljati akcijo in da je pri tem umrl le en človek. Vseskozi so se bali, da bi bilo lahko smrtnih žrtev več.

Komentarji: