Na Hrvaškem gripa zahtevala že 45 življenj

Tudi pri nas so zabeležili povečano število obolelih v vseh starostnih skupinah, predvsem pri otrocih do sedmega leta starosti. 
Fotografija: Porast obolelih je pri nas opazen v vseh starostnih skupinah, razen pri starejših od 65. let. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Porast obolelih je pri nas opazen v vseh starostnih skupinah, razen pri starejših od 65. let. FOTO: Getty Images/istockphoto

Na Hrvaškem, kjer beležijo najhujšo epidemijo gripe v zadnjih desetih letih, so do nedelje zabeležili 45 smrtnih primerov gripe in 28.664 obolelih, je danes objavil hrvaški zavod za javno zdravstvo (Hzjz). Ocenjujejo, da se na Hrvaškem približujejo vrhu letošnje epidemije gripe, potem ko je prejšnji teden zbolelo 11.000 ljudi, kar je letošnje največje število obolelih z gripo.Od 18. januarja, ko so objavili prve zbirne podatke o sedmih smrtnih žrtvah in nekaj več kot 8600 ljudeh, ki so zboleli za gripo, je v manj kot desetih dneh zaradi posledic gripe umrlo še 37 ljudi, zbolelo pa jih je več kot 20.000. Glede na to, da je število obolelih skokovito naraslo v drugi polovici januarja, ocenjujejo, da bi vrhunec gripe lahko trajal še nekaj tednov, potem pa bo gripa postopoma pojenjala.

Hzjz je na svoji spletni strani še zapisal, da so med žrtvami letošnje gripe osebe, stare med sedem in 96 let, 25 pa je bilo starejših od 65 let in so trpeli za eno ali več kroničnimi boleznimi. Poudarili so, da letos na Hrvaškem razsaja virus gripe tipa A ter da so največ obolelih registrirali v Zagrebu in okolici kot tudi v Slavoniji in Dalmaciji.


 

Kako je pri nas?


Tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so v tretjem tednu sezone gripe letošnjega leta zabeležili porast števila bolnikov z akutnimi okužbami dihal ter gripi podobno boleznijo. Porast obolelih je opazen v vseh starostnih skupinah, razen pri starejših od 65. let. Največji porast akutnih okužb so zabeležili pri otrocih do 7. leta starosti. 

Kot poroča NIJZ se je v tretjem tednu sezone influence, tj. med 14. in 20. januarjem, napram drugega tedna povečalo tako število vzorcev, ki so jih poslali v laboratorije na testiranje, kot tudi število pozitivnih bolnišničnih vzorcev. Zvišal se je tudi delež vzorcev, v katerih so dokazali druge viruse, pozitivni vzorci pa so izhajali iz vseh slovenskih regij. 

Več iz te teme:

Komentarji: