Petrinjo znova močno streslo, potres čutili tudi v Sloveniji

Tla so se minuto po 18. uri tresla deset sekund, sunek je bil najmočnejši po najbolj uničujočem 29. decembra. Epicenter znova na območju Petrinje.
Fotografija: Posledice potresa po najmočnejšem sunku 29. decembra v Petrinji. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Posledice potresa po najmočnejšem sunku 29. decembra v Petrinji. FOTO: Blaž Samec/Delo

Tla v sosednji Hrvaški se še dober teden po najbolj uničujočem potresu 29. decembra – dosegel je magnitudo 6,3 in zahteval sedem življenj – niso umirila. Tamkajšnji mediji znova poročajo o močnem sunku, do katerega je prišlo minuto po 18. uri.

​Evropski mediteranski seizmološki center (EMSC) je objavil, da je bil njegov epicenter 48 kilometrov jugovzhodno od Zagreba, znova so se močno zatresla tla na območju najbolj prizadete Petrinje.

image_alt
Tla se še niso umirila, sledijo preiskave kriminalno slabih gradenj


​Moč desetsekundnega potresa je bila po prvi objavi EMSC ocenjena na 5,3 po Richterjevi lestvici, ponovno so ga čutili tudi na območju Slovenije in Bosne in Hercegovine. EMSC je nekaj zatem oceno znižal na 5,0 in dopisal, da je bil to doslej najmočnejši popotresni sunek po 29. decembru. Po oceni centra bi lahko povečal škodo na že poškodovanih objektih, resnih novih poškodb pa naj ne bi bilo.


 

Seizmologi pričakujejo še več sunkov magnitude med 4 in 5


Krešimir Kuk s Seizmološke službe Republike Hrvaške je potrdil magnitudo 5,0. Natančneje je epicenter lociral pri kraju Strašnik, ki je od Petrinje oddaljen nekaj kilometrov. Po oceni seizmologov je pričakovati še več sunkov magnitude med 4 in 5, morda v časovnem obdobju večih mesecev.

Žrtev potresa ali nove obsežnejše škode na objektih zaradi današnjega potresa naj ne bi bilo niti po poročanju portala Jutarnjega lista, ki se sklicuje na župana Petrinje Darinka Dumbovića in vodjo tamkajšnjih gasilcev Zvonimira Ljubičića. Portal sicer poroča o nekaj škode v Petrinji in tudi na območju zagrebškega Gornjega grada, torej v središču prestolnice.

Pravoslavni verniki so danes, v urah pred vnovičnim potresom, tudi v Petrinji praznovali božič po julijanskem koledarju. FOTO: Denis Lovrovič/AFP
Pravoslavni verniki so danes, v urah pred vnovičnim potresom, tudi v Petrinji praznovali božič po julijanskem koledarju. FOTO: Denis Lovrovič/AFP


Župan Dumbović je opozoril, da je med sunkom z objektov popadal dodaten gradbeni material in da je sprehajanje po mestu, zlasti ob objektih, ki so jih označili z rdečo oznako in so namenjeni rušenju, izjemno nevarno. Isto velja za vzpenjanje na strehe objektov zaradi popravil oziroma prenove. 

Tudi Index navaja, da so v Petrinji doslej prijavili nekaj dodatne škode na že poškodovanih objektih, poškodovana pa je tudi tamkajšnja policijska postaja. Portal se sklicuje na predstavnika štaba za odpravljanje posledic potresa Mladena Pavića.

Po podatkih Arsa so tudi seizmografi slovenske mreže potresnih opazovalnic ob 18.01 zabeležili potresni sunek, in sicer 147 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane, v bližini Petrinje na Hrvaškem.

Posledice potresa po najmočnejšem sunku 29. decembra v Petrinji. FOTO: Blaž Samec/Delo
Posledice potresa po najmočnejšem sunku 29. decembra v Petrinji. FOTO: Blaž Samec/Delo

Preberite še:

Komentarji: