Na jugu Hrvaške 17 primerov ošpic

Na območju Dubrovnika sicer beležijo najnižjo stopnjo precepljenosti proti ošpicam med otroki na Hrvaškem. Lani so cepili 55 odstotkov otrok.
Fotografija: Lani so v Dubrovniku (na fotografiji) cepili 55 odstotkov otrok. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Lani so v Dubrovniku (na fotografiji) cepili 55 odstotkov otrok. FOTO: Reuters

Zagreb - V dubrovniško-neretvanski županiji je za ošpicami zbolelo 17 ljudi. Nazadnje so v torek zabeležili tri nove primere pri otrocih, enega od njih so sprejeli na zdravljenje v dubrovniško bolnišnico. Na območju Dubrovnika sicer beležijo najnižjo stopnjo precepljenosti proti ošpicam med otroki na Hrvaškem. Lani so cepili 55 odstotkov otrok.

Na skrajnem jugu Hrvaške se je prvi letošnji primer ošpic pojavil konec maja, ko je v bolnišnici končal moški iz Stona. Z ošpicami naj bi se okužil na Kosovu. Potem je zbolelo še 16 oseb, med njimi nekaj zaposlenih v dubrovniški bolnišnici.
Iz zavoda za javno zdravstvo v Dubrovniku so v torek sporočili, da trije otroci, oboleli za ošpicami, niso hodili v vrtec. V Dubrovniku sicer že velja navodilo, da starši v vrtec ne smejo pripeljati otrok, ki niso bili cepljeni proti ošpicam.

Hrvaški strokovnjaki opozarjajo, da bi se bolezen lahko dodatno razširila zaradi nizke stopnje precepljenosti otrok. Kot so dodali, so se ob letošnjih primerih nekateri starši vendarle odločili cepiti svoje otroke, a je stopnja še vedno nizka. Poudarjajo, da je za kolektivno zaščito treba cepiti najmanj 95 odstotkov prebivalcev.

Komentarji: