Na španskih voliščih nekaj manj odziva kot aprila

Do 14. ure se je volitev udeležilo 37,9 odstotka volilnih upravičencev, aprila jih je na volišča do te ure prišlo 41,5 odstotka.
Fotografija: Glasovanje se bo na celinski Španiji zaključilo ob 20. uri, na Kanarskih otokih pa ob 21. uri po srednjeevropskem času. FOTO: Javier Barbancho/Reuters
Odpri galerijo
Glasovanje se bo na celinski Španiji zaključilo ob 20. uri, na Kanarskih otokih pa ob 21. uri po srednjeevropskem času. FOTO: Javier Barbancho/Reuters

V Španiji danes potekajo že druge parlamentarne volitve v letošnjem letu, na katere je povabljenih približno 37 milijonov volilnih upravičencev. Glasovala je že večina voditeljev glavnih španskih strank, ki so pozvali k udeležbi na volitvah. Glas je oddal tudi že španski premier in vodja socialistov (PSOE) Pedro Sanchez.

Do 14. ure se je volitev udeležilo 37,9 odstotka volilnih upravičencev, kar je nekoliko manj kot aprila, ko jih je na volišča do te ure prišlo 41,5 odstotka, navaja španski časnik El Pais.

Sanchez je Špance ob oddaji glasu v Madridu pozval, naj se udeležijo volitev, »saj je demokracija tisto, kar nas enoti kot državo in nas dela močnejše«. »Špance bi rad pozval h glasovanju, saj s svojim glasom krepimo demokracijo. Današnji glas odloča o jutrišnji Španiji,« je povedal po poročanju španskega časnika El Pais.

Vodja skrajno leve stranke Unidas Podemos Pablo Iglesias, ki se je po aprilskih volitvah s Sanchezom pogajal o koaliciji, a so pogajanja propadla, je medtem dejal, da bodo socialistom ponudili roko. »Očitke bomo pustili za seboj. Začeli bomo delati vsi skupaj, z našim pogumom in izkušnjami PSOE,« je poudaril.K udeležbi na volitvah je pozval tudi vodja konservativne Ljudske stranke Pablo Casado. »Moramo skušati zagotoviti politično stabilnost,« je poudaril. Na se odpravijo na volišča, je bilo tudi sporočilo, ki ga je Špancem podal vodja desnosredinske stranke Ciudadanos Albert Rivera.

Javnomnenjske raziskave na že drugih španskih parlamentarnih volitvah v zadnjega pol leta največ podpore znova napovedujejo socialistom, a spet brez absolutne večine. Te ne bo imel niti ob podpori drugih strank levice. 176 glasov v 350-članskem parlamentu pa nima niti desni politični blok, ki ga sestavljajo Ljudska stranka, Ciudadanos in skrajno desni Vox. Tako se obeta nadaljevanje politične blokade, ki je nastopila po aprilskih volitvah.

Tokratne volitve naj bi največ koristi prinesle skrajno desni stranki Vox, ki ji je na prejšnjih volitvah prvič uspel vstop v parlament. Prejela je deset odstotkov podpore in dobila 24 poslanskih mandatov. Tokrat ji napovedujejo, da bi lahko postala tretja najmočnejša stranka.

Javnomnenjske raziskave na že drugih španskih parlamentarnih volitvah v zadnjega pol leta največ podpore znova napovedujejo socialistom, a spet brez absolutne večine. FOTO: Gabriel Bouys/Afp
Javnomnenjske raziskave na že drugih španskih parlamentarnih volitvah v zadnjega pol leta največ podpore znova napovedujejo socialistom, a spet brez absolutne večine. FOTO: Gabriel Bouys/Afp


Volišča so se odprla o 9. uri, volitve pa zaenkrat po navedbah notranjega ministrstva potekajo nemoteno. Za nemoten potek glasovanja sicer po vsej Španiji skrbi okoli 92.000 policistov. Španski mediji navajajo, da v Kataloniji, kjer od obsodbe katalonskih voditeljev sredi oktobra potekajo množični protesti, za red skrbi okoli 12.000 policistov.

Glasovanje se bo na celinski Španiji zaključilo ob 20. uri, na Kanarskih otokih pa ob 21. uri po srednjeevropskem času. Po zaprtju volišč naj bi objavili rezultate vzporednih volitev. Po napovedih opazovalcev naj bi bila volilna udeležba tokrat nižja kot na parlamentarnih volitvah aprila letos, ko je bila dobrih 75 odstotkov. Volivci so namreč že utrujeni od volitev, saj so to že četrte v zadnjih štirih letih.

Komentarji: