Naslednice SFRJ prodale rezidenco na Manhattnu za 12,1 milijona dolarjev

Slovenija bo od prodaje 17-sobnega dupleksa dobila 1,2 milijona dolarjev. Imena kupca stanovanja niso razkrili.
Fotografija: Veleposlaništvo SFRJ v New Yorki Foto Mzz Mzz
Odpri galerijo
Veleposlaništvo SFRJ v New Yorki Foto Mzz Mzz

New York - Pet držav naslednic SFRJ je nekdanjo rezidenco veleposlanika SFRJ na Manhattnu v New Yorku v četrtek prodalo za 12,1 milijona dolarjev, so danes sporočili z zunanjega ministrstva. Slovenija bo od prodaje 17-sobnega dupleksa dobila 1,2 milijona dolarjev.

Imena kupca stanovanja na eni izmed bolj zaželenih lokacij in v eni izmed najboljših stavb na Manhattnu na ministrstvu niso razkrili. Pojasnili so le, da gre za nekoga, ki je že lastnik enega stanovanja v omenjeni zgradbi.

Sloveniji sicer po delitvenem ključu, o katerem so se dogovorile naslednice, pripada 14 odstotkov od prodaje stanovanja, vendar bo morala poravnati tudi enak delež stroškov, ki jih je skoraj tri desetletja plačevala Srbija. Skupno ti znašajo malo manj kot 3,3 milijona dolarjev, od česar mora Slovenija poravnati malo manj kot 458.000 dolarjev.


Okoli 400 kvadratnih metrov veliko stanovanje


Plačevanje stroškov je bilo nujno, sicer bi države naslednice izgubile lastništvo nepremičnine. Posebnost stanovanja je, da ne gre za klasično lastninsko pravico, temveč je celotna stolpnica v lasti družbe Park 71 Street Corporation, nekdanja SFRJ pa je imela ustrezno število delnic te družbe.

Sloveniji je tako s prodajo rezidence nekdanje SFRJ v New Yorku pripadlo natančno 1.236.231,62 dolarjev, so sporočili z MZZ. Največji delež od prodaje nekdanje rezidence veleposlanika SFRJ, skoraj 39,5 odstotka, bo v skladu z dogovorom med naslednicami dobila Srbija. Hrvaški pripada 23,5, BiH 15, Makedoniji pa osem odstotkov kupnine.

Po podatkih MZZ gre za okoli 400 kvadratnih metrov veliko stanovanje s 17 sobami, petimi kopalnicami in tremi terasami v 16. in 17. nadstropju stolpnice. Leži na priljubljeni zgornji vzhodni strani Manhattna na križišču 71. ulice in avenije Park. Rdeča opečnata 20-nadstropna stolpnica je bila zgrajena leta 1929, zasnoval pa jo je priznani arhitekt Lafayette A. Goldstone.

Komentarji: