Našli prvo črno skrinjico nesrečnega kubanskega letala

Na Kubi velja dvodnevno žalovanje. Preiskovalci so po petkovi letalski nesreči v Havani, v kateri je umrlo 110 ljudi, našli eno od črnih skrinjic.
Fotografija: Nesrečo so preživeli le trije potniki.  FOTO: Marcelino Vazquez/Afp
Odpri galerijo
Nesrečo so preživeli le trije potniki.  FOTO: Marcelino Vazquez/Afp

Kubanski preiskovalci so po petkovi letalski nesreči v Havani, v kateri je po zadnjih podatkih umrlo 110 ljudi, v soboto našli eno od črnih skrinjic. Kot je povedal kubanski prometni minister Adel Yzquiredo, je ta v dobrem stanju, pričakujejo pa, da bodo kmalu našli tudi drugo črno skrinjico. Z njima si bodo pomagali pri odkrivanju vzrokov nesreče.
 

Našli črno skrinjico


Letalo Boeing 737 mehiškega prevoznika Global Air je kmalu po vzletu s havanskega letališča proti mestu Holguin na vzhodu Kube zaneslo v desno in zrušilo se je na polje pri letališču, nakar je izbruhnil še požar.

Pri tem je umrlo 110 ljudi, trije potniki pa so po zadnjih podatkih preživeli in se zdravijo v bolnišnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Podrobnosti o njihovem zdravstvenem stanju niso znane.

Letalo je letelo iz letališča v Havani v mesto Holguin na vzhodu države.  FOTO: Adalberto Roque/Afp
Letalo je letelo iz letališča v Havani v mesto Holguin na vzhodu države.  FOTO: Adalberto Roque/Afp


Mehika je že sporočila, da bo na Kubo poslala svoje strokovnjake, ki bodo kubanskim preiskovalcem pomagali pri odkrivanju vzroka nesreče. Mehiški prevoznik Global Air je 39 let staro letalo dal v najem kubanski letalski družbi Cubana de Aviacion. Strokovno pomoč je ponudil tudi proizvajalec letala, ameriška družba Boeing.

Poleg šestčlanske mehiške posadke je bilo na krovu 99 Kubancev, dva turista iz Argentine, eden iz Mehike in dva potnika iz Zahodne Sahare.

Najhujša nesreča v zadnjih 30 letih


Reševalci na kraju nesreče. FOTO: Adalberto Roque/Afp
Reševalci na kraju nesreče. FOTO: Adalberto Roque/Afp


To je bila najhujša letalska nesreča na Kubi v zadnjih 30 letih, čeprav pa že tretja večja letalska nesreča od leta 2010. Lani je strmoglavilo kubansko vojaško letalo v provinci Artemisa, pri čemer je umrlo osem vojakov. V državi so razglasili dvodnevno žalovanje.

Leta 2010 je v slabem vremenu strmoglavilo letalo družbe AeroCaribbean na poti iz Santiaga do Havane, pri čemer je umrlo 61 potnikov in sedem članov posadke. Med potniki je bilo 28 tujcev.

Leta 1989 pa je na poti iz Havane proti Milanu v Italiji kmalu po vzletu v Havani strmoglavilo najeto oziroma čartersko letalo, pri čemer je umrlo 126 ljudi na krovu in več kot 20 na tleh.

Preiskovalci še vedno raziskujejo območje nesreče. FOTO: Str/Afp
Preiskovalci še vedno raziskujejo območje nesreče. FOTO: Str/Afp

Komentarji: