Nazdravite s kozarcem mleka

Danes mineva 18 let, odkar je Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo 1. junij razglasila za svetovni dan mleka.
Fotografija: Medeno mleko. Foto: Janko Mavec
Odpri galerijo
Medeno mleko. Foto: Janko Mavec

Ta življenjsko pomembna tekočina zadnja leta doživlja vse prej ko spoštljivo ravnanje. Mleko je izjemno dragocena prehranska dobrina, ki jo mnogi opevajo kot popolno živilo, bogato s kalcijem, beljakovinami in številnimi vitamini za zdrav in lep nasmeh, čvrste kosti, dobro prebavo in zdravo prehranjenost. Kljub temu so se številne, predvsem majhne kmetije v zadnjih letih znašle v hudih škripcih zaradi odprave mlečnih kvot, zaradi česar so občutno padle odkupne cene, kar pa je voda na mlin velikim proizvajalcem, ki se opirajo na industrijsko in seveda manj kakovostno pridelavo.

Ko kupimo slovensko mleko in jogurte, pomagamo kmetom in mlekarnam. Samooskrba z mlekom je v Sloveniji 120-odstotna, na trgovskih policah pa le polovica slovenskega mleka in mlečnih izdelkov. Tudi kupci, ko kupujemo mlečne izdelke, vplivamo na domače kmete in mlekarne.

Zaradi vse nižjih cen mleka pri proizvajalcih so številni slovenski kmetje v finančni stiski. Za povečanje konkurenčnosti so investirali v izboljšavo proizvodnje mleka, se zadolžili in ob trenutnih cenah mleka je vse več takih, ki ne morejo več odplačevati posojil.


 

Komentarji: