Nemčija priznava tretji spol

Zapisi v matično knjigo možni za vse, ki predložijo zdravniško potrdilo.
Fotografija: Novi zakon velja tudi za tiste, ki so že vpisani kot moški ali ženske, pa s tem ne soglašajo. Foto: Mike Segar/Reuters
Odpri galerijo
Novi zakon velja tudi za tiste, ki so že vpisani kot moški ali ženske, pa s tem ne soglašajo. Foto: Mike Segar/Reuters

Berlin – Nemčija odslej dovoljuje tako imenovani tretji spol. Tisti, katerih telesne značilnosti so tako moške kot ženske, se bodo lahko v matične knjige vpisovali pod oznako »diverzen«, kar bi lahko prevedli z različen.

V Nemčiji je bilo že doslej mogoče zavrniti navedbo spola, bundestag pa je sinoči sklenil iti še korak dlje in ljudem, ki se ne identificirajo z moškim ali ženskim spolom, omogočiti pozitivno identiteto. Zvezno ustavno sodišče je že lani sklenilo, da je dosedanja zakonodaja kršila osebne pravice in zakonodajalcem naložilo spremembe.

Konservativno-socialdemokratska vlada kanclerke Angele Merkel je poleti potrdila predlog nove zakonodaje, ki so jo zdaj sprejeli še zakonodajalci. Sodni postopek je sprožila oseba z enim samim kromosomom X, pravosodno ministrstvo pa je že napovedalo nove ukrepe proti diskriminaciji okrog sto tisoč ljudi, ki se v Nemčiji identificirajo s tretjim spolom.

Novi zakon velja tudi za tiste, ki so že vpisani kot moški ali ženske, pa s tem ne soglašajo. Ti bodo lahko zahtevali tudi spremembo imena, a bodo v dokaz morali predložiti zdravniško potrdilo.

Preberite še:

Komentarji: