Nikola Gruevski je »izginil v temi«

V Skopju so izdali nalog za aretacijo bivšega makedonskega premierja, ki se izogiba odhodu na prestajanje zaporne kazni.
Fotografija: Predsednik Makedonije Gjorge Ivanov predstavlja zadnjo možnost Nikole Gruevskega (na fotografiji), da se izogne dve letni zaporni kazni. Foto: Ognen Teofilovski/Reuters
Odpri galerijo
Predsednik Makedonije Gjorge Ivanov predstavlja zadnjo možnost Nikole Gruevskega (na fotografiji), da se izogne dve letni zaporni kazni. Foto: Ognen Teofilovski/Reuters

Makedonska oblast je razpisala tiralico za Nikolo Gruevskim, ker mu sodni kurir ni uspel izročiti odločitve kazenskega senata, da je njegova pritožba na odločitev o začetku prestajanja kazni zavrnjena. Bivši makedonski premier je danes na facebooku zapisal, da se nahaja na Madžarskem, kjer da je zaprosil za politični azil.

Makedonski premier Zoran Zaev je sporočil, da morajo še potrditi, ali je Gruevski res zapustil Makedonijo, poročajo tuje tiskovne agencije. Bivšemu premierju in nekdanjemu prvaku VMRO-DPMNE so namreč odvzeli potni list že julija lani, zanj veljajo tudi posebni varnostni ukrepi. Ker mu v več poskusih odločitve kazenskega senata niso uspeli izročiti, je policija na zahtevo sodišča izdala nalog za njegovo aretacijo.


Politično montiran proces


Generalni sekretar opozicijske VMRO-DPMNE Igor Janušev je poudaril, da je iskanje Gruevskega klasična zloraba policije za strankarsko-policijske cilje in poziv na linč vseh, ki razmišljajo drugače. Policijo je pozval, naj preišče sedež stranke, če res sumi, da tam skrivajo Gruevskega, s katerim ni bil v kontaktu več kot osem mesecev. Sklenil je z oceno, da gre za politični pregon.

Predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski trdi, da je proces proti Gruevskemu politično montiran, ker je bivši premier nedolžen in obsojen v zadevi, ki ni povzročila nobene materialne škode. Gre za nakup blindiranega mercedesa v vrednosti 600.000 evrov, ki ga vlada očitno še vedno uporablja, čeprav je napovedala, da ga bo prodala in denar namenila za reševanje perečih problemov v državi.


Pomilostitev zadnja rešilna bilka


Predsednik države Gjorge Ivanov predstavlja zadnjo možnost Gruevskega, da se izogne dve letni zaporni kazni, na katero je obsojen pravnomočno. Njegova odvetniška ekipa je izčrpala vse pravne možnosti za odložitev kazni, tako da lahko Gruevski upa zgolj na to, da ga bo Ivanov pomilostil.

Na to računa tudi civilna pobuda Pravica za Nikolo Gruevskega, ki je znova pozvala Ivanova, naj izkoristi svojo ustavno zajamčeno pravico in zavaruje nedolžne državljane, ki so žrtve političnega pregona. Njeni aktivisti so zaradi tega pred dnevi tudi protestirali pred poslopjem skopskega sodišča.

Ivanov se na pozive, naj pomilosti Gruevskega, še ni odzval, temveč se je raje zavil v molk. Kot je znano, je Ivanov že leta 2016 hotel sprejeti odločitev o splošni aboliciji, s katero bi preprečil kazenski pregon Gruevskega ter številnih njegovih ministrov in sodelavcev iz obdobja, ko je bila VMRO-DPMNE na oblasti. Njegov poskus je pogorel zaradi ostrih odzivov domače javnosti in mednarodne skupnosti.

Preberite še:

Komentarji: