Njuno okrevanje je bil nepojasnjen čudež

Pacienta sta kombinacije zdravil prejela po posvetu zdravnikov z mednarodnimi strokovnjaki, ki so nadaljevali delo z laboratorijskimi testi.
Fotografija: Od traheotomije je bila na Julijinem vratu opazna tudi brazgotina. FOTO: Dylan Martinez/Reuters
Odpri galerijo
Od traheotomije je bila na Julijinem vratu opazna tudi brazgotina. FOTO: Dylan Martinez/Reuters

Ljubljana – Zdravstveno osebje, ki je pomagalo pri okrevanju nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčere Julije, je razkrilo podrobnosti zdravljenja. V bolnišnici niso pričakovali, da bosta žrtvi preživeli, piše britanski BBC.

Potem ko so nekdanjega ruskega dvojnega agenta in njegovo hčer 4. marca našli nezavestna v parku v Salisburyju, kjer sta kazala znake hude zastrupitve z neznano substanco, so strokovnjaki kmalu ugotovili, da sta bila žrtvi poskusa atentata z živčnim strupom iz skupine novičok. Čeprav jima je na začetku slabo kazalo, ju je zdravstveno osebje vendarle rešilo.

Direktorica bolnišnice Lorna Wilkinson je za BBC dejala, da se na začetku niso zavedali razsežnosti primera. Po pojasnilu dežurne oddelčne sestre je obstajala nevarnost, da bi se okužilo tudi osebje, saj se na začetku niso zaščitili. Ko so končno ugotovili, s čim se spoprijemajo, je upanje v okrevanje pacientov še dodatno zamrlo.

A njuno stanje se je počasi izboljševalo. Najprej so iz bolnišnice izpustili Julijo, kasneje pa še njenega očeta.

Poročali smo že, da je Julija svoje okrevanje opisala kot dolgotrajno in boleče ter izpostavila, da se vsak dan spopada s psihičnimi posledicami napada. V prihodnosti si želi vrniti v Rusijo, še pred tem pa poskrbeti za očeta, da popolnoma okreva.
 

Pri življenju so ju ohranjale medicinske naprave


Po poročanju BBC je zdravniško osebje na dan dogodka iz bolnišnice prejelo obvestilo, da so prejeli dva pacienta v kritičnem stanju, in morali so nemudoma ukrepati. Kmalu je policija bolnišnico obvestila o njuni identiteti in začele so se pojavljati domneve, da bi pacienta lahko bila tarči načrtovanega napada.

Ni dolgo trajajo, da so ugotovili, da gre za zastrupitev z živčnim strupom. Tamkajšnji svetovalec za intenzivno nego dr. Stephen Jukes je dejal, da sta pacienta prejela najboljše terapije in klinično nego, a je kljub temu kazalo, da ne bosta preživela. Oba sta bila pod vplivom uspaval, pri življenju pa so ju ohranjale medicinske naprave, na katere sta bila priklopljena. Od traheotomije je bila na Julijinem vratu opazna tudi brazgotina.

Ko sta pacienta prišla k sebi, se je bolnišnično osebje posvetovalo o tem, kaj jima bodo povedali, da ne bi ovirali policijske preiskave. V bolnišnici so premišljevali tudi o primernem trenutku za vprašanja detektivov. Zdravstvena direktorica dr. Christine Blanshard je dejala, da je to bilo zelo težko, »saj želiš pacientom zagotoviti varnost, obenem pa jim nočeš podati informacije, ki bi lahko povzročile težave v policijskih intervjujih, ki sledijo«. Zdravniki so vztrajali tudi, naj mednarodni inšpektorji pridobijo sodna pooblastila, če želijo vzeti vzorce krvi.
 

Na pomoč priskočili mednarodni strokovnjaki


Nasvete o kombinacijah zdravil za zdravljenje Skripalovih je bolnišnica prejela od mednarodnih strokovnjakov, pišejo na BBC. Strokovnjaki so nadaljevali laboratorijske teste, z bolnišnico so si izmenjali nasvete o najboljših terapijah za pacienta in preizkušali nove pristope zdravljenj. Dr. Jukes je dejal, da je bila ozdravitev v tako kratkem času zelo pozitivno presenečenje, ki ga ne morejo povsem pojasniti.

Komentarji: