Še en policijski uboj temnopoltega moškega v ZDA

Namestnik šerifa v ameriški zvezni državi Severna Karolina je včeraj ustrelil temnopoltega moškega, potem ko je ta poskušal pobegniti z avtomobilom.
Fotografija: Primer se je zgodil v času, ko so ZDA že tako razklane zaradi sojenja Dereku Chauvinu, kmalu po obsodbi Chauvina pa so ameriški policisti ustrelili še šestnajstletno temnopolto dekle Ma’Khio Bryant. FOTO: Gaelen Morse/Reuters
Odpri galerijo
Primer se je zgodil v času, ko so ZDA že tako razklane zaradi sojenja Dereku Chauvinu, kmalu po obsodbi Chauvina pa so ameriški policisti ustrelili še šestnajstletno temnopolto dekle Ma’Khio Bryant. FOTO: Gaelen Morse/Reuters

ZDA se spopadajo z novim primerov uboja temnopoltega moškega, ki ga je ustrelil namestnik šerifa v zvezni državi Severna Karolina. Streli so odjeknili v mestu Elizabeth City, uboju pa so sledili nasilni protesti, poroča britanski The Guardian.

image_alt
Ameriško leto po Georgeu Floydu


Primer se je zgodil v časih, ko so ZDA že tako razklane zaradi sojenja Dereku Chauvinu, kmalu po obsodbi Chauvina pa so ameriški policisti ustrelili še šestnajstletno temnopolto dekle Ma’Khio Bryant.
 

Veliko neznank


Temnopolti moški Andrew Brown je bil ustreljen v sredo zjutraj, okoli 8.30. Po besedah šerifa Tommya Wootena je njegov namestnik pregledoval Browna na podlagi veljavnega naloga, podrobnosti o tem nalogu pa še niso navedli. Wooten prav tako ni želel uradno imenovati policista in koliko strelov je sprožil. Namestnik šerifa je trenutno na odrejenem dopustu, ob dogodku pa je imel nameščeno telesno kamero, je bilo še povedano na tiskovni konferenci.

image_alt
Ameriško leto po Georgeu Floydu


Za zdaj je o primeru znanega malo, podatki iz sodišč razkrivajo le, da je bil star 42 let, v kartoteki pa je zapisano še, da je bil v preteklosti obtožen zaradi posedovanja prepovedanih drog.
 

Očividci


Nekaj več podrobnosti glede streljanja so razkrili očividci, ki pravijo, da so Browna ustrelili medtem, ko je hotel pobegniti z avtom. Policist je menda streljal večkrat, avto je nato skrenil s ceste in trčil v drevo na dvorišču ustreljenega, razlaga Demetria Williams, ki živi v bližini.
V ZDA še vedno trajajo protesti proti sistemskemu rasizmu. FOTO: Chandan Khanna/AFP
V ZDA še vedno trajajo protesti proti sistemskemu rasizmu. FOTO: Chandan Khanna/AFP


Williamsova je prepričana, da je Brown umrl na kraju dogodka, dodaja pa, da so ga policisti poskušali oživljati z masažo srca. Več strelnih lukenj in razbito zadnjo steklo so očividci opazili tudi med prevozom razbitega avtomobila.

Uboju so sledili nasilni protesti, na kraju dogodka se je zbrala množica s transparenti. Vzklikali so gesla proti sistemskemu rasizmu v ZDA, protest pa se je preselil tudi drugam – sprva pred mestno hišo, kjer je potekala izredna seja, potem še pred šerifovo pisarno.

Preberite še:

Komentarji: