Nova Ira prevzela odgovornost za smrt novinarke

Odpadniška skupina se je opravičila za smrt ter krivdo prevalila na policijo - Aretirali še 57-letnico
Fotografija: Policija preiskuje mesto, kjer je strelnim ranam podlegla 29-letna novinarka. Foto Reuters
Odpri galerijo
Policija preiskuje mesto, kjer je strelnim ranam podlegla 29-letna novinarka. Foto Reuters

Odpadniška republikanska skupina Nova Ira je prevzela odgovornost za smrt severnoirske novinarke Lyre McKee, ki je bila ubita med izgredi v četrtek v Londonderryju. Skupina je odgovornost prevzela v izjavi za severnoirski časnik The Irish News.

Skupina se je ob tem opravičila svojcem in najbližjim za njeno smrt, ob tem pa skušala dejanje opravičiti s trditvijo, da je bila ubita med napadom na "sovražne sile" ter da je nerede sprožila policija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spletni Independent poroča, da je policija na Severnem Irskem aretirala še 57-letno žensko, ki naj bi bila menda povezana z umorom novinarke.

Devetindvajsetletna novinarka je podlegla strelnim ranam, potem ko je bila ustreljena v glavo v spopadih med republikanci in policijo v stanovanjskem naselju Creggan v drugem največjem severnoirskem mestu. V času streljanja je stala v bližini policijskega vozila. V povezavi z njeno smrtjo je policija v okviru protiterorističnih zakonov aretirala 18- in 19-letnika.
 

Novinarka na Forbesovi lestvici

McKeejeva je poročala za The Atlantic Magazine in Buzzfeed News, leta 2016 pa jo je Forbes Magazin uvrstil na lestvico 30 najbolj izjemnih osebnosti v medijih.

Do nemirov in terorističnega incidenta, kot ga je označila policija, je prišlo pred velikonočnim koncem tedna, ko republikanci, ki nasprotujejo britanski navzočnosti na Severnem Irskem, tradicionalno obeležujejo obletnico velikonočne vstaje leta 1916.
Vse glavne severnoirske stranke, tudi unionisti in republikanci, ki zaradi nesoglasij že več kot dve leti ne uspejo sestaviti severnoirske vlade, so v redkem skupnem sporočilu obsodile napad kot "nesmiselno in jalovo dejanje", katerega cilj je uničenje napredka, ki je bilo doseženo v zadnjih 20 letih.
 

Obdobje nasilja vzelo več kot 3500 življenj

Velikonočni sporazum leta 1998 je Severni Irski prinesel mir po 30-letnem obdobju nasilja, v katerem je umrlo več kot 3500 ljudi, mnogi zaradi nasilja Irske republikanske armade (Ira), ki nasprotuje britanski vladavini na Severnem Irskem. Na območju je danes v glavnem mirno, a protestanti in katoličani še vedno večinoma živijo ločeno in so nezaupljivi drug do drugega.

Ira je leta 1997 razglasila prekinitev ognja, leta 2005 pa konec oboroženega boja. Takrat je sporočila, da si bo za združitev irskega otoka prizadevala z miroljubnimi političnimi sredstvi.

Nova Ira je ena od številnih republikanskih odpadniških paravojaških skupin, ki nasprotujejo njeni odločitvi o nenasilnih metodah boja.

Obstajajo skrbi, da bi paravojaške skupine lahko skušale izkoristiti politične težave, nastale v okviru procesa izstopa Velike Britanije iz Evropske unije, glede Severne Irske in njene meje z Republiko Irsko.

Novinarko bodo pokopali v sredo v Belfastu.

Komentarji: