Nova Zelandija prepovedala polavtomatsko orožje

Novozelandska vlada je v manj kot tednu dni po krvavem napadu na mošeje pripravila spremembo orožarske zakonodaje. S tem so zadovoljni tudi v ZDA, a seveda ne vsi.
Fotografija: Policistka na pogrebni slovesnosti za žrtve terorističnega napada v Christchurchu. Po vsej državi je tudi pred mošejami okrepljena policijska prisotnost. FOTO: Jorge Silva/Reuters
Odpri galerijo
Policistka na pogrebni slovesnosti za žrtve terorističnega napada v Christchurchu. Po vsej državi je tudi pred mošejami okrepljena policijska prisotnost. FOTO: Jorge Silva/Reuters

Vojaško polavtomatsko orožje je na Novi Zelandiji prepovedano, je oznanila spremembo orožarskega zakona premierka Jacinda Ardern po napadu na mošeje v Christchurchu. Vlada je odziv pripravila v manj kot tednu dni po napadu, v katerem je umrlo 50 ljudi.

»Verjamem, da se mora končati obdobje, ko je bil dostop do takšnih pušk preprost in za veliko število ljudi. Verjamem, da se s tem strinjajo tako tisti, ki orožje uporabljajo profesionalno, kot tisti, ki se v življenju še niso dotaknili pušk,« je poudarila. Prepovedani so tudi deli, ki omogočajo predelavo orožja.

»Lastniki, ki imate dovoljenje za uporabo orožja, ta odločitev ni uperjena proti vam. Namenjena je za to, da se nikoli več ne bi ponovili dogodki iz Christchurcha,« je pojasnila premierka.  

Predsednica novozelandske vlade Jacinda Ardern FOTO: Edgar Su/Reuters
Predsednica novozelandske vlade Jacinda Ardern FOTO: Edgar Su/Reuters


Uradniki morajo po premierkinih navodilih zdaj pripraviti še odkupno shemo za vse, ki imajo v lasti takšno orožje. Povedala je, da bodo pravično plačani. Po ocenah bo shema državo stala od 100 do 200 milijonov dolarjev, vlada pa še ne ve natančno, kako jo financirati. Poleg tega v novozelandskem zakonu ne obstaja centralni register orožja, a ga bodo zdaj vzpostavili.

Po navedbah Guardiana je v državi z manj kot petimi milijoni ljudi od 1,2 milijona do 1,5 milijona kosov orožja. Koliko od tega je polavtomatskega, ni znano. Notranji minister Stuart Nash: »To je del problema. Premierka je podala širok razpon, koliko bomo plačali za odkup.« Novozelandska policija je že pozvala vse lastnike, naj jim čim prej predajo orožje. Seveda pa naj ne vkorakajo z orožjem v prostore policije, ampak naj se prej napovedo.

V napadu je umrlo 50 ljudi. FOTO: William West/AFP
V napadu je umrlo 50 ljudi. FOTO: William West/AFP


Izjemno hiter odziv Nove Zelandije so po vsem svetu sprejeli z odobravanjem. Še posebej pozorno so ga spremljali v ZDA, kjer je orožje vedno aktualna tema. Ameriški senator Bernie Sanders je komentiral: »Tako je videti pravi odziv na nasilje z orožjem.« Pozval je, naj ZDA sledijo zgledu.

Tiskovna predstavnica ameriške orožarske zveze Dana Loesch je odgovorila na twitterju: »ZDA niso Nova Zelandija. Medtem ko oni nimajo neodtujljive pravice do nošenja orožja in samoobrambe, jo mi imamo.«

Preberite še:

Komentarji: