Novi madžarski zakon o homoseksualnosti pod lupo

Evropska komisija je sporočila, da bo preučila zakon, ki prepoveduje promoviranje homoseksualnosti v šolah.
Fotografija: Protestniki so nosili tudi plakate, na katerih Viktor Orban dviga mavrični šal. FOTO: Gergely Besenyei/AFP
Odpri galerijo
Protestniki so nosili tudi plakate, na katerih Viktor Orban dviga mavrični šal. FOTO: Gergely Besenyei/AFP

Evropska komisija je v odzivu na potrditev zakona na Madžarskem, ki prepoveduje promoviranje homoseksualnosti v izobraževalnem procesu, danes sporočila, da bodo novi zakon podrobneje preučili. Nadaljnji koraki komisije bodo odvisni od teh ugotovitev, je v Bruslju danes dejala govorka komisije Dana Spinant.

»Ne bomo sramežljivi, izrazili bomo svoja stališča ali mnenja,« je zagotovila govorka. Vendar pa morajo po njenih besedah temeljito preučiti, kaj je dejansko v tem zakonu in kakšne so težave z njim. »Kaj bodo storili, je odvisno od tega, kaj bodo ugotovili,« je dejala glede morebitnih naslednjih korakov. Pri tem je opozorila na »pomembne pravne in politične korake«, ki jih je EU sprejela za oblikovanje strategije za zaščito pravic pripadnikov skupnosti LGBT.

Zaradi zakona so protestniki Orbanovo vlado označili za fašistično. FOTO: Gergely Besenyei/AFP
Zaradi zakona so protestniki Orbanovo vlado označili za fašistično. FOTO: Gergely Besenyei/AFP


Komisija bo tudi preverila, pod katerimi vidiki in v katerih točkah je madžarska zakonodaja skladna ali ne z zakonodajo EU ali z njenimi načeli. Komisija ima glede diskriminacije jasno stališče in se čuti zavezana temu, da naslavlja neenakost in težave, s katerimi se soočajo pripadniki LGBT v Evropi, so še poudarili pri komisiji.

image_alt
Potrdili zakon o prepovedi promoviranja homoseksualnosti v šolah


Globoko obžalovanje glede novega zakona na Madžarskem je danes izrazil evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. »Pri oblikovanju lastne identitete morajo imeti mlajše generacije dostop do informacij, ki odražajo sodobno in resnično odprto družbo v vsej njeni raznolikosti. Nikogar ne bi smeli cenzurirati,« je na twitterju sporočil Reynders.Madžarski parlament, v katerem ima večino desna stranka Fidesz premierja Viktorja Orbana, je v torek potrdil predlog zakona, ki prepoveduje promoviranje homoseksualnosti v izobraževalnem procesu. Kritiki menijo, da gre za kratenje pravic pripadnikov skupnosti LGBT.

Svobodna izbira. FOTO: Leon VIDIC/Delo Foto Vidic Leon
Svobodna izbira. FOTO: Leon VIDIC/Delo Foto Vidic Leon


Zaskrbljenost zaradi sprejetja zakona so izrazili tudi v Washingtonu, nevladna organizacija Amnesty International pa ga je označila za črn dan za pravice LGBT na Madžarskem. Zakon med drugim prepoveduje izobraževalne programe o istospolni usmerjenosti in oglaševanje na temo LGBT. Pouk spolne vzgoje ne sme biti namenjen spodbujanju ločevanja med spoloma, spremembe spola ali homoseksualnosti, še navaja zakon.

Preberite še:

Komentarji: