Premirje podaljšano za dva dni

V Gazi je premirje omogočilo dostavo pomoči, a humanitarna kriza, ki jo je sprožilo večtedensko neusmiljeno izraelsko bombardiranje, se nadaljuje.
Fotografija: Izraleske sile so še vedno v uničeni Gazi. FOTO: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters
Odpri galerijo
Izraleske sile so še vedno v uničeni Gazi. FOTO: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters

Država Katar sporoča, da je bil v okviru tekočega posredovanja dosežen dogovor o podaljšanju humanitarnega premirja na območju Gaze za dodatna dva dni. Tudi Hamas je že sporočil, da se je s Katarjem in Egiptom dogovoril o dvodnevnem podaljšanju humanitarnega premirja z Izraelom. Uradnik Hamasa je za Reuters povedal, da je premirja podaljšano pod enakimi pogoji kot prejšnje štiridnevno premirje.

Sporazum o prekinitvi ognja je v veljavo stopil v petek in naj bi prvotno trajal do torka zjutraj.

Dolgotrajna pogajanja

Že prej sta Izrael in palestinsko gibanje Hamas izrazila pripravljenost podaljšati štiridnevno premirje na območju Gaze, ki se izteka. Hamas je v nedeljo sporočil, da bi premirje podaljšal v zameno za izpustitev dodatnih zapornikov iz izraelskih zaporov, Izrael pa je ponovil, da bi za vsakih deset izpuščenih talcev prekinitev ognja podaljšal za en dan.

Hamas je v nedeljo v okviru sporazuma o štiridnevni prekinitvi ognja izpustil tretjo skupino talcev, ki so jih njegovi borci zajeli med napadom na Izrael 7. oktobra. V njej je bilo 14 Izraelcev in trije tajski državljani. Med njimi je 84-letna Izraelka, ki so jo po navedbah izraelske strani prepeljali v bolnišnico, kjer se bori za življenje. Med izpuščenimi talci je tudi štiriletna deklica z ameriškim državljanstvom, ki je v napadu Hamasa izgubila oba starša.

Od petka, ko je začelo veljati premirje, je islamistično gibanje izpustilo skupno 58 talcev. Izraelski uradniki menijo, da je v rokah skrajnežev v Gazi še vedno skoraj 180 ljudi.

Izrael je v nedeljo v zameno za talce izpustil še 39 palestinskih zapornikov, tako kot dan prej. Skupaj je Izrael iz svojih zaporov od petka izpustil 177 ljudi, večinoma žensk in najstnikov.

Prekinitev ognja naj bi trajala do torka zjutraj. FOTO: Said Khatib/AFP
Prekinitev ognja naj bi trajala do torka zjutraj. FOTO: Said Khatib/AFP

Izmenjava je del sporazuma o prekinitvi ognja, pri katerem je posredoval Katar in ki naj bi trajala do torka zjutraj. Obe strani sta sicer izrazili pripravljenost na podaljšanje premirja.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po nedeljski izmenjavi talcev spomnil, da sporazum predvideva možnost podaljšanja v zameno za izpustitev še desetih talcev na dan, poročajo tuje tiskovne agencije. Pri tem je poudaril, da bo Izrael po premirju nadaljeval operacije proti Hamasu s ciljem uničenja tega gibanja.

Hamas pa je v nedeljo pozno zvečer sporočil, da želi podaljšati štiridnevno prekinitev ognja tudi v upanju, da bo v zameno za talce zagotovil izpustitev dodatnih palestinskih zapornikov iz izraelskih zaporov. Gibanje bo sicer po napovedih danes izpustilo še deset talcev. Izrael v zameno za vsakega izpuščenega izraelskega talca iz svojih zaporov izpusti tri palestinske zapornike.

Po navedbah Katarja bi bilo možno podaljšanje za dodatnih šest dni. Britanski BBC poroča, da po nekaterih informacijah pogovori o podaljšanju premirja že potekajo, v njih pa posredujeta Katar in Egipt. Neimenovani palestinski predstavnik je za BBC povedal, da bi lahko izpustili še od 20 do 40 izraelskih talcev.

Po svetu potekajo demonstracije, na katerih protestniki pozivajo k trajnemu premirju. FOTO: Rogan Ward/Reuters
Po svetu potekajo demonstracije, na katerih protestniki pozivajo k trajnemu premirju. FOTO: Rogan Ward/Reuters

V Gazi je premirje omogočilo dostavo nujno potrebne pomoči, a humanitarna kriza, ki jo je sprožilo večtedensko neusmiljeno izraelsko bombardiranje, se nadaljuje.

Na podaljšanje premirja upa tudi ameriški predsednik Joe Biden. Kot je dejal v nedeljo, bi to omogočilo osvoboditev še več talcev in zagotovitev več humanitarne pomoči prebivalcem Gaze. Napovedal je, da bo v prizadevanjih za podaljšanje premirja še naprej sodeloval s Katarjem, Egiptom in Izraelom.

Podobno je ocenila tudi francoska zunanja ministrica Catherine Colonna. »Dobro, koristno in potrebno« bi bilo podaljšati prekinitev ognja, dokler ne bodo izpuščeni vsi talci, je Colonna v nedeljo povedala za televizijo BFM.

Guterres in arabski zunanji ministri za trajno prekinitev ognja

Potrebujemo popolno humanitarno premirje v korist prebivalcev Gaze, Izraela in širše regije, je danes v izjavi o situaciji na Bližnjem vzhodu sporočil generalni sekretar ZN Antonio Guterres in pozval k izpustitvi vseh talcev. K trajnemu premirju je ob bližajočem se izteku začasne prekinitve ognja pozvalo tudi več zunanjih ministrov arabskih držav.

Guterres je sporočil še, da so Združeni narodi med iztekajočim se štiridnevnim humanitarnim premirjem okrepili dostavo pomoči v Gazo, vključno s severnim delom palestinske enklave, ki je bil več tednov odrezan od vsakršne humanitarne pomoči.

Generalni sekretar je pri tem posvaril, da vsa dostavljena pomoč ne zadostuje za ogromne potrebe 1,7 milijona razseljenih ljudi, in znova opozoril na katastrofalno situacijo v Gazi, navaja izjava na spletni strani Združenih narodov.

Gaza FOTO: Said Khatib/AFP
Gaza FOTO: Said Khatib/AFP

Poleg tega je pohvalil oblasti v Katarju, Egiptu in ZDA za njihovo posredovanje pri dogovoru o začasnem premirju ter pozval vse države, naj »uporabijo svoj vpliv za končanje tega tragičnega konflikta in podprejo ukrepe v smeri edine vzdržne prihodnosti za regijo: rešitve z dvema državama«.

K vzpostavitvi trajnega premirja v Gazi je pozvalo tudi več arabskih držav, med njimi Savdska Arabija, Jordanija in Egipt, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

»Vrednost trenutnega začasnega premirja bo omejena, če temu ne bo sledila celovita in trajna prekinitev vojaških operacij,« je danes na srečanju ministrov držav članic Unije za Sredozemlje v Barceloni dejal savdski zunanji minister Faisal bin Farhan.

Dodal je, da je na oblegana palestinska območja treba dostaviti več pomoči in da »mora Izrael odgovarjati za grozodejstva, ki jih je zagrešil – če ne s sankcijami, pa z izvajanjem pritiska nanj, da spremeni svojo pot«.

Po navedbah Katarja bi bilo možno podaljšanje za dodatnih šest dni. FOTO: Mohammed Salem/Reuters
Po navedbah Katarja bi bilo možno podaljšanje za dodatnih šest dni. FOTO: Mohammed Salem/Reuters

Jordanski zunanji minister Ajman al Safadi pa je mednarodno skupnost pozval, naj si »prizadeva za to, da bi sedanje začasno premirje takoj postalo trajno«. Al Safadi in njegov egiptovski kolega Sameh Šukri sta pri tem znova poudarila, da ne sme priti do prisilnega razseljevanja Palestincev zunaj Gaze.

Predstavniki obeh vojskujočih se strani in številni politiki po vsem svetu so v zadnjih dneh izrazili upanje na podaljšanje prvotno dogovorjenega štiridnevnega premirja, ki se izteče v torek.

Preberite še:

Komentarji: