Objokana Knoxova se boji nadlegovanja in novih obtožb

Knoxova je poudarila, da ima še vedno rada Italijo, čeprav je v državi doživela veliko hudega.
Fotografija: Sem ter tja je komaj zadrževala solze. FOTO: Guglielmo Mangiapane Reuters
Odpri galerijo
Sem ter tja je komaj zadrževala solze. FOTO: Guglielmo Mangiapane Reuters

»Zavedam se, da, čeprav sem bila oproščena vseh obtožb, ostajam kontroverzna oseba v javnosti, še posebej tu v Italiji. Vem, da številni mislijo, da sem zlobna,« je v govoru na okrogli mizi z naslovom »Medijsko sojenje« na pravnem festivalu v Modeni v Italiji povedala Amanda Knox.

Štiri leta potem, ko so jo oprostili umora britanske sostanovalke, se je Američanka iz Seattla vrnila v Italijo. Zdaj 31-letnica je preživela štiri leta za zapahi, potem ko so 2. novembra 2007 v Perugii odkrili truplo njene sostanovalke Meredith Kercher. Te dni je znova v državi, v kateri so ji sodili, da sodeluje v debati z drugimi pravniki. »Da povem po resnici, strah me je. Strah, da me bodo nadlegovali, žalili, ujeli in da bodo znova proti meni uperili nove obtožbe,« je poudarila v govoru, ki ga je sem ter tja zaradi nabranih solz komaj nadaljevala.

»Nazaj sem prišla, ker sem to morala storiti. Nekoč sem se v tej čudoviti državi počutila kot doma, upam, da bo nekega dne znova tako,« je izjavila. »Nekateri sicer menijo, da moja prisotnost v Italiji povzroča travme družini Kercher in da omalovažujem spomin na Meredith. Motijo se. Dejstvo, da me še vedno obtožujejo, da povzročam bolečino njeni družini, kaže, kako močna so lahko napačna poročila in kako lahko spodkopavajo pravo, še posebej, če olje na ogenj dolivajo mediji,« je nadaljevala. Odvetnik Kercherjevih je za britanski časopis Telegraph dejal, da je njena vrnitev v Italijo neprimerna. 

Poudarila je, da je bila v medijih že od začetka kriva. FOTO: Guglielmo Mangiapane Reuters
Poudarila je, da je bila v medijih že od začetka kriva. FOTO: Guglielmo Mangiapane Reuters


Poudarila je, da so množilni mediji prva bojna linija zoper oblasti in da bi lahko mediji, ki so spremljali njeno sojenje, vplivali na policijo, da bi upočasnila in spraševala druga vprašanja, ko je primer ubral svojo pot. A, kot je dodala, so se mediji odločili, da bodo špekulirali in ustvarjali zgodbe, ki so jim prinašale branost. »Na svetovni sceni nisem bila obtožena, ki bi bila nedolžna do obsodbe, ampak premetena psihopatka, pokvarjena in od drog odvisna cipa, kriva dokler se ji ne dokaže nedolžnost.«

Pravno konferenco je pripravila skupina odvetnikov iz Modene in organizacije Italijanski nedolžni projekt, ki se osredotoča na pravne napake.

Po štirih letih od oprostilne sodbe se je Knoxova vrnila v Italijo. FOTO: Guglielmo Mangiapane Reuters
Po štirih letih od oprostilne sodbe se je Knoxova vrnila v Italijo. FOTO: Guglielmo Mangiapane Reuters


Leta 2007 je umor 21-letne Kercherjeve dvignilo ogromno prahu. Kmalu po umoru so na zaslišanje pripeljali takrat 20-letno Knoxovo in njenega 23-letnega partnerja Raffaela Sollecito. Naslednje poletje ju je doletela uradna obtožnica, ki ju je bremenila umora sostanovalke, ker naj bi zavrnila spolne igrice, v katere naj bi bila pod vplivom drog vpletena Knoxova, Sollecito in Rudy Guede. Knoxova in Sollecito sta trdila, da ju v času umora ni bilo v stanovanju, a ju je sodišče decembra 2009 spoznalo za kriva. Knoxovo so obsodili na 26-letno zaporno kazen, Sollecita na 25-letno. Leta 2015 pa ju je italijansko vrhovno sodišče v dolgoletnem pravnem postopku dokončno oprostilo. Guedeja so na podlagi dokazov obsodili oktobra 2008, in sicer na 30 let zapora, v pritožbenem postopku so kazen znižali na 16 let. Odvetniki so trdili, da ni šlo za pošteno sojenje, ker je proti obtoženim potekala medijska gonja. 

Preberite še:

Komentarji: