Odziv Američanov, povezanih s Slovenijo

O ameriških volitvah so spregovorili trije Američani, ki so povezani s Slovenijo.
Fotografija: FOTO: Brian Snyder/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Brian Snyder/Reuters

Erica Johnson Debeljak FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Erica Johnson Debeljak FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Erica Johnson Debeljak, ameriška pisateljica, ki živi v Sloveniji


Še neodločen in tesen izid ameriških predsedniških volitev je zame skoraj tako depresiven kot popoln poraz. Za nas, ki stojimo na strani liberalizma, je manj boleče, ko udrihamo po institucionalnih pomanjkljivostih (nedemokratični volilni kolegij, zastarela ameriška ustava) ali po popolni korupciji (kot so ukradene volitve v Lukašenkovi Belorusiji) kot prenašanje dejstva, da je toliko naših soljudi oddalo glas tako vulgarnemu, krutemu, nekompetentnemu, odkrito rasističnemu in mizoginističnemu voditelju. Tolažbo iščem v občasnih lepotah življenja, prijateljstvu, družini, kreativnosti in plemenitih preminulih. V uteho mi je, da je moj dom tu, in ne tam, in upam, da Ameriki ne bomo sledili predaleč po temni in nevarni poti.


Steve Staresinic
Steve Staresinic
Steve Staresinic, ameriški poslovnež slovenskih korenin


Če bi Biden zmagal na zelo tesnih volitvah, (po morda tednih, ko bi se lahko njihovi rezultati izpodbijali v ključnih državah, kot je tudi moja Pensilvanija) bi bilo manj sprememb v poslovnem okolju, če bi v administracijo vključil pragmatike, kot jih je Clinton v 90. letih. Spremembe davčnih predpisov bi bile zmernejše, z zvišanjem davkov ali zmanjšanjem davčnih olajšav za tiste z visokimi dohodki in podjetja, več bi bilo okoljske regulacije. Verjetno bi podpiral uvedbo obveznega univerzalnega zdravstvenega zavarovanja in spodbujal ukrepanje proti covidu-19, morda tudi z lockdowni. To bi povzročilo negotovost in višje stroške poslovanja. Mnogi se bojijo, da Biden ne bi bil zmeren in pragmatičen ter da bi bil trojanski konj za bolj socialnodemokratske člane svoje stranke. Poslovna skupnost in finančni trgi bodo tesno spremljali morebitno sestavljanje Bidnove administracije.


Steve Klink FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Steve Klink FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Steve Klink, ameriški jazz pianist, ki živi v Sloveniji


Število glasov v nekaterih ključnih zveznih državah je tako izenačeno, da je nujno treba prešteti prav vsak glas, preden bo razglašen zmagovalec. Zaradi covida-19 so ponekod uvedli alternativne načine volitev. Več glasovnic kot kdaj prej je prispelo po pošti, to pa povzroča zamude. Republikanska stranka si že dolgo prizadeva, da se državljani ne bi udeleževali volitev, predsednik pa zelo rad krši pravila. Če se bomo čez 50 let ozrli nazaj, bomo morda ugotovili, da je bil odgovor na vprašanje, kdo je zmagovalec volitev, v načinu, kako so se institucije odzivale na te razmere. Ali je vsaka država dosledno preštela glasovnice? Na koncu namreč ne bo pomembno to, kdo je zmagal, ampak kdo je zmagal pravično.

Preberite še:

Komentarji: