Okužen glavni borec proti pandemiji

Kazni za raznašalce lažnih novic in tiste, ki ne spoštujejo karantene. 
Fotografija: Ruski voditelj Vladimir Putin se je z zdravnikom Denisom Procenkom srečal šest dni prej, preden so odkrili, da je tudi glavni ruski strokovnjak za boj proti pandemiji okužen s koronavirusom. Foto: AFP
Odpri galerijo
Ruski voditelj Vladimir Putin se je z zdravnikom Denisom Procenkom srečal šest dni prej, preden so odkrili, da je tudi glavni ruski strokovnjak za boj proti pandemiji okužen s koronavirusom. Foto: AFP

Je okužen tudi predsednik države Vladimir Putin, so se v Rusiji spraševali po tem, ko je prišla v javnost novica, da so koronavirus odkrili pri glavnem ruskem strokovnjaku za boj proti pandemiji Denisu Procenku, ki je le nekaj dni pred tem Putina in župana ruske prestolnice Sergeja Sobjanina vodil po moskovski infekcijski kliniki Kommunarka.

»Ni možno, da je bil dr. Procenko okužen, ko je bil Putin pri njem,« je dane bralke časnika Kommersant pomiril Procenkov kolega Jevgenij Timakov iz zdravstvenega centra Lider-Medicina. Po njegovih besedah se človek okuži z virusom približno dva dni prej, preden se pojavijo simptomi, Putin pa je vodilnega in medijsko najbolj izpostavljenega strokovnjaka za boj proti virusom obiskal šest dni pred tem, ko so mu odkrili okužbo.

Do danes so v po površini največji državi na svetu, ki ima nekaj več kot 145 milijonov prebivalcev, odkrili 2777 okuženih s koronavirusom, 24 ljudi je umrlo, 190 pa okrevalo. V torek sta oba domova ruskega parlamenta po hitrem postopku sprejela ukrepe za podporo malemu in srednjemu gospodarstvu, med njimi sta tudi novosti v kazenski zakonodaji, ki so ju »prepisali« iz ta teden sprejetega madžarskega zakona, ki je v času izrednih razmer predsedniku vlade podelil ogromna pooblastila: tistemu, ki širi lažne novice o pandemiji, grozi do pet let zapora, tisti, ki so jih posadili v karanteno, a se pravil izolacije ne bodo držali, bodo lahko za rešetkami preživeli tudi do sedem let, če bo njihovo neodgovorno obnašanje privedlo do okužbe in smrti drugih. Premier Mihail Mišustin je sporočil, da bodo ljudje v karanteni morali pisati spletni dnevnik, v katerem bodo opisali, kako se počutijo, in potrjevati navzočnost doma.


 

Virtualni nadzor


V Moskvi, ki jo je doslej pandemija najbolj prizadela, bodo tisti, ki morajo biti v karanteni, lahko zapustili dom le, če bodo dobili posebno QR-kodo od oblasti, njihovo gibanje bodo spremljali prek posebnih aplikacij na pametnih telefonih. V ruski prestolnici od ponedeljka velja splošna samoizolacija, meščani se lahko odpravijo ven le po najnujnejših nakupih in na kratke sprehode. V Moskvi, ki je z okoli 12,5 milijona prebivalcev 6. največje mesto na svetu, so doslej odkrili več kot dve tretjini primerov okuženih v državi, danes so izračunali, da lahko zaradi pandemije izgubi službo od 500.000 do milijona Moskovčanov.

Preberite še:

Komentarji: