Papež se je spomnil žrtev holokavsta

Sveti oče je bil vidno ganjen ob poročilih o usodah katoliških duhovnikov v času komunizma.
Fotografija: Papež je pred okoli 100.000 verniki opozoril, da je treba ohraniti spomin na uničenje Judov v drugi svetovni vojni in pravočasno prepoznati »nov vznik takega pogubnega obnašanja«. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Papež je pred okoli 100.000 verniki opozoril, da je treba ohraniti spomin na uničenje Judov v drugi svetovni vojni in pravočasno prepoznati »nov vznik takega pogubnega obnašanja«. FOTO: Reuters

Papež Frančišek se je drugi dan obiska v Litvi, ki je ena od postaj na njegovi poti po baltskih državah, spomnil žrtev holokavsta in posvaril pred antisemitizmom. »Pred 50 leti je ta narod doživel dokončno uničenje geta v Vilniusu. V tem dogodku je uničenje Judov doživelo vrhunec,« je med mašo na prostem v Kaunasu danes dejal papež.

Papež je pred okoli 100.000 verniki opozoril, da je treba ohraniti spomin na uničenje Judov v drugi svetovni vojni in pravočasno prepoznati »nov vznik takega pogubnega obnašanja«. Generacije, rojene po holokavstu, so izpostavljene nevarnosti, da znova podležejo takim ideologijam, je dejal Frančišek, ki je ob tem spomnil na poboj tisočev Judov.
 

»Otroci mučenikov«


Pred natanko 75 leti, 23. septembra 1943, so nemški okupatorji izpraznili zadnje od dveh judovskih getov v starem delu Vilniusa. Tiste prebivalce, ki jih niso že prej odpeljali v nacistična taborišča, so deportirali ali ustrelili.

Frančišek se je v katedrali v Kaunasu srečal tudi s tamkajšnjimi duhovniki. Pri tem je opozoril na prispevek duhovščine v času okupacije. Današnji duhovniki in redovniki se morajo zavedati, da so »otroci mučenikov«, je po poročanju katoliške agencije Kathpress dejal papež.

Sveti oče je bil vidno ganjen ob poročilih o usodah katoliških duhovnikov v času komunizma. Vprašanje o tem, da se jih razglasi za blažene, je bila tudi tema pogovora z litovskimi škofi, je povedal po poročanju avstrijske tiskovne agencija APA.

Sveti oče je bil vidno ganjen ob poročilih o usodah katoliških duhovnikov v času komunizma. FOTO: AFP
Sveti oče je bil vidno ganjen ob poročilih o usodah katoliških duhovnikov v času komunizma. FOTO: AFP


Večdnevni obisk baltskih držav


Frančišek je imel popoldne na programu še obisk nekdanjega geta v Vilniusu. V litovski prestolnici naj bi obiskal tudi muzej, posvečen žrtvam genocida, ki je urejen v stavbi, kjer je bil nekoč sedež sovjetske tajne službe KGB, in se poklonil žrtvam totalitarnih režimov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Papež Frančišek, ki je v soboto v Litvi začel večdnevni obisk baltskih držav, je sicer že ob prihodu posvaril pred totalitarnimi sistemi in izbrisom drugačnih kultur. V Vilniusu se je med drugim srečal z litovsko predsednico Dalio Grybauskaite ter drugimi predstavniki vlade in civilne družbe.
 

100. obletnica samostojnosti


V ponedeljek se bo mudil v Latviji, obisk baltskih držav pa bo sklenil v torek v Estoniji. Frančiškov obisk v treh baltskih državah sovpada s 100. obletnico njihove samostojnosti.

Frančišek je drugi papež, ki bo obiskal baltske države; pred četrt stoletja se je tam kmalu po razpadu Sovjetske zveze že mudil takratni papež Janez Pavel II.

Komentarji: