Pariške znamenitosti zaradi strahu pred novimi izgredi zapirajo vrata

Ob napovedih protivladnih protestov rumenih jopičev bo francoske ulice jutri zasedlo 89.000 policistov, od tega osem tisoč v Parizu.
Fotografija: Eifflov stolp zapira svoja vrata. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Eifflov stolp zapira svoja vrata. FOTO: AFP

Jutri se zaradi strahu pred ponovnimi protesti rumenih jopičev zapirajo pariške znamenitosti, poroča BBC. Policija je lastnike trgovin in restavracij na Elizejskih poljanah pozvala, naj zaprejo svoja vrata, zaprti bodo tudi nekateri muzeji. Kot je napovedal premier Edouard Philippe, bo okoli 89.000 policistov z oklepnimi vozili širom po državi jutri skrbelo za red na ulicah.  

Zaradi nasilnih protestov je Evropska rokometna zveza odpovedala tudi sobotno tekmo evropskega prvenstva za ženske. V Nantestu bi se morale meriti Švedinje in Francozinje ter Srbkinje in Rusinje, a je tamkajšnja policija obvestila pristojne, da nima dovolj ljudi za zagotavljanje varnosti občanov in obiskovalcev, poroča STA. Iz istega razloga je vodstvo francoske nogometne lige v četrtek že odpovedalo štiri tekme. 

Poleg Eifflovega stolpa bodo zaprti nekateri priljubljeni muzeji in operne hiše. FOTO: Reuters
Poleg Eifflovega stolpa bodo zaprti nekateri priljubljeni muzeji in operne hiše. FOTO: Reuters


Prejšnjo soboto je bil Pariz priča enemu najhujših nemirov v zadnjih desetletjih. Vlada je sprejela šestmesečni moratorij na zvišanje trošarin na gorivo, kar je bil tudi povod za nemirne proteste. To pa ni utišalo vsesplošnega nezadovoljstva z Macronovo vlado, zato so protestniki vztrajali tudi zaradi drugih perečih vprašanj.

»Pariške ulice bo jutri zasedlo okoli osem tisoč policistov. Soočamo se s tistimi, ki niso tukaj, da bi protestirali, ampak uničevali, zato želimo razpolagati s sredstvi, da jim to onemogočimo,« je dejal Philippe.

Operater znamenitega Eifflovega stolpa je povedal, da zaradi grožnje nasilnih protestov morda ne bi mogli zagotoviti ustreznih varnostnih pogojev. Mestni organi medtem poskušajo zaščititi priljubljene znamenitosti, potem ko je bil Slavolok zmage prejšnji teden v izgredih poškodovan.

Kot je pojasnil minister za kulturo Franck Riester, bodo zaprti tudi muzej Louvre in d'Orsay, operne hiše in kompleks Grand Palais. »Ne moremo tvegati, glede na to, da grožnja obstaja,« je dejal Reister.



Tudi nekatere nogometne tekme, kot je obračun PSG – Montpellier, so bile preložene.

Nekatera francoska mesta so včeraj zavzeli mladi, ki so protestirali proti reformam izobraževanja. V nekaterih mestih so izbruhnili spopadi s policijo. Pred šolo v kraju Yvelines je bilo pridržanih več kot 140 oseb.  

Na ulice so odšli tudi dijaki, ki nasprotujejo reformi preizkusov znanja in strožjim zahtevam za sprejem na fakultete. FOTO: AFP
Na ulice so odšli tudi dijaki, ki nasprotujejo reformi preizkusov znanja in strožjim zahtevam za sprejem na fakultete. FOTO: AFP

Preberite še:

Komentarji: