Peking ne bo privolil v »krajo« TikToka

Kitajski mediji pišejo, da je oblast v Pekingu kritična do pogojevanja prodaje enote TikToka v ZDA.
Fotografija: Družbeno omrežje tiktok je eden od kamnov spotike med oblastmi v Washingtonu in Pekingu. FOTO: Florence Lo/Reuters
Odpri galerijo
Družbeno omrežje tiktok je eden od kamnov spotike med oblastmi v Washingtonu in Pekingu. FOTO: Florence Lo/Reuters

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump dal kitajskemu lastniku priljubljenega družbenega omrežja za deljenje videoposnetkov Tiktok šest tednov časa, da proda svojo ameriško enoto ameriškemu podjetju ali pa bo uporaba Tiktoka v ZDA prepovedana, kitajski mediji danes poročajo, da v Pekingu ne bodo privolili v »krajo« kitajskega podjetja. Omenjajo tudi protiukrepe proti ameriškim pritiskom. 

Preberite še: Pogovor s slovenskimi uporabnicami: »Tiktok je še vedno pozitivno družbeno omrežje«

Predsednik je ob roku za prodajo, ta je 15. septembra, postavil še presenetljive, po pisanju Guardiana nepojasnjene nove pogoje morebitnemu ameriškemu kupcu. Kot je dejal, bo moralo namreč nakupu slediti »pomembno izplačilo« ameriškemu finančnemu ministrstvu, ki je posel spodbudilo oziroma ga bo omogočilo. Pri tem je potrdil, da je ameriški tehnološki velikan Microsoft že v pogajanjih za Tiktok, ki ima po svetu okoli milijardo uporabnikov in je še posebej priljubljen med mladimi, ki ustvarjajo in spremljajo kratke videe.

Preberite še: Instagram proti tiktoku z njegovim orožjem

Lastnik Tiktoka je podjetje Bytedance, ki ga je leta 2012 ustanovil Zhang Yiming. Ta je v ponedeljek opozoril, da se soočajo z resno možnostjo prisilne prodaje ameriške veje. To se je menda zgodilo po tem, ko je več visokih predstavnikov ZDA zatrdilo, da Tikokova aplikacija na pametnih telefonih predstavlja grožnjo ameriški nacionalni varnosti, češ da omogoča delitev na milijone osebnih podatkov Američanov s kitajskimi obveščevalnimi službami.

Na Kitajskem so deljenje podatkov v ponedeljek zanikali in opozorili, da bi morale ZDA prenehati zlorabljati argument nacionalne varnosti, na katerega se sklicujejo, da bi upravičile svojo diskriminatorno politiko proti tujim državam.

Komentarji: