Pogovori kot orožje proti zračni obrambi

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pravi, da bo Golanska planota za vedno pod izraelsko oblastjo.
Fotografija: Izraelskega premiera skrbi, ker je Moskva oborožila sirsko vlado s sistemi protizračne obrambe S-300. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Izraelskega premiera skrbi, ker je Moskva oborožila sirsko vlado s sistemi protizračne obrambe S-300. FOTO: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je pred dnevi obvestil vlado, da se bo kmalu srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom zaradi »nadaljevanja pomembne koordinacije« med oboroženimi silami obeh držav.

Da sta se državnika o skorajšnjem srečanju dogovorila v nedeljo, ko je Netanjahu Putinu po telefonu čestital za 66. rojstni dan, je včeraj potrdil tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. V bližnji prihodnosti se bosta dobila v Moskvi, o datumu pa se še nista dogovorila, je bil skop. Tudi o tem, kar v zadnjem času najbolj skrbi Netanjahuja, Putinov predstavnik ni hotel veliko povedati. Ko je prejšnji mesec Moskva za sestrelitev ruskega vojaškega letala nad Sirijo okrivila izraelske lovce, je napovedala, da bo sirsko vlado oborožila s sistemi protizračne obrambe S-300. Peskov je izjavil le, da so sisteme že dostavili, za komentarje o vroči novici, da je Sirija dobila tri divizije S-300, od katerih ima vsaka osem izstrelitvenih ploščadi, in za vsako po sto vodljivih raket brezplačno, je novinarje preusmeril na obrambno ministrstvo.

Obrambni minister Sergej Šojgu je že prej povedal, da bo nova oborožitev delovala že 20. oktobra, sirske vojake pa da bodo usposobili za ravnanje z orožjem v treh mesecih. V tabloidu Komsomolska pravda so ponazorili domet tega orožja. Ker je skrivnost, kje točno bo nameščeno, je njihov prikaz zgolj približen, a kljub temu pokaže, da bodo ruski radarji z dometom 350 kilometrov lahko vohljali po skoraj vsem Izraelu, rakete pa lahko dosegale cilje na severu države. Njihov domet je 250 kilometrov, zato bosta v njihovem dosegu celotni ozemlji Libanona in Cipra ter jugovzhodna obala Turčije, vključno s turističnimi središči v Anatoliji.


Sodelovanje v zračnem prostoru


Netanjahu je zagotovil, da Putinovo darilo sirskemu kolegu Bašarju al Asadu ne bo odvrnilo Izraela od napadov na »proiranske« cilje v Siriji. Toda Tel Aviv tega poslej ne bo mogel več početi tako, kakor je sam hotel, zato bo po besedah predsednika dumskega odbora za obrambo Vladimirja Šamanova glavna tema skorajšnjih pogovorov med Putinom in Netanjahujem prav »sodelovanje v zračnem prostoru«. V Izraelu, kjer ne priznavajo krivde za sestrelitev ruskega letala, bi morali popustiti in začeti konstruktiven dialog z Rusijo, so zapisali v časniku Jerusalem Post. »Če se bodo odnosi med državama še naprej slabšali, Rusija ne bo imela razloga, da bi preprečevala Iranu dostop do golanskih višav,« so posvarili.

Kot kaže, se trenja med Moskvo in Tel Avivom umirjajo. Včeraj je prvič po sestrelitvi ruskega letala prišlo do uradnega meddržavnega srečanja na najvišji ravni, saj je Netanjahu sprejel ruskega podpremiera Maksima Akimova. Izraelski premier je razkril, o čem se namerava pogovarjati s Putinom, s katerim se je že »dogovoril o pomembnem sodelovanju na področju varnosti med izraelskimi in ruskimi oboroženimi silami«. Ruskemu kolegu bo povedal, da bo Izrael še naprej v Siriji tolkel po smrtonosnem orožju Hezbolaha in odločno ukrepal proti iranskim poskusom odprtja nove fronte na Golanski planoti. »Izrael na golanskih višavah je dejstvo, ki ga mora mednarodna skupnost sprejeti. Golanska planota bo za vedno ostala pod izraelsko oblastjo, v nasprotnem primeru dobimo Iran in Hezbolah na bregu Galilejskega jezera,« je izjavil Netanjahu.

Komentarji: