Mateja Logar predlaga manjše prostovoljno zaprtje družbe

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Mateja Logar predlaga prostovljno zaprtje družbe. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Mateja Logar predlaga prostovljno zaprtje družbe. FOTO: Leon Vidic/Delo

20.40 Logarjeva predlaga manjše prostovoljno zaprtje družbe med jesenskimi počitnicami

Vodja posvetovalne skupine za zajezitev covida-19 Mateja Logar v času jesenskih šolskih počitnic predlaga manjše prostovoljno zaprtje družbe. V času počitniškega zaprtja šol predlog vključuje omejitev druženja na družinske člane in omejitev velikih druženj.

Vodja strokovne skupine za zajezitev epidemije covida-19 poudarja, da je ob 1. novembru letos smiseln obisk pokopališč v družinskem krogu. Opominja, da je ob uvedbi pogoja PCT število okužb s koronavirusom pričelo upadati, nato pa se je nadzor zmanjšal, hkrati ob drugih dejavnikih pa je število okužb zraslo.

Razloge za porast okuženih s koronavirusom v oktobru Logarjeva pripisuje več razlogom, ne le slabemu nadzoru nad izpolnjevanjem pogoja PCT. Razloge išče v začetku študijskega leta, ko se v predavalnicah in študentskih domovih srečujejo posamezniki iz različnih okolij. Razloge za porast okužb išče tudi v po njeni oceni napačnem tolmačenju odločbe vrhovnega sodišča, »ki ni razsodilo, da maske niso potrebne, pač pa pravno ni osnove za izrekanje kazni«.

15.30 V EU izdanih skoraj 600 milijonov covidnih potrdil

V Evropski uniji je bilo doslej izdanih skoraj 600 milijonov digitalnih covidnih potrdil, ki so državljanom olajšala potovanje zlasti to poletje. Potrdilo je igralo ključno vlogo tudi pri podpori turističnemu sektorju. Pri evropski komisiji ga označujejo za »mednarodno zgodbo o uspehu«.

Danes sprejeto poročilo o digitalnem covidnem potrdilu in njegovem izvajanju kaže, da je bilo potrdilo ključni element evropskega odziva na pandemijo covida-19. Države članice so doslej izdale več kot 591 milijonov covidnih potrdil.

Gre za edini sistem, ki deluje na mednarodni ravni, poudarjajo v Bruslju. V sistem EU je vključenih 43 držav, od tega 27 članic Unije, tri države evropskega gospodarskega prostora, Švica in še 12 drugih držav in ozemelj. Ob tem potekajo tehnični pogovori o sodelovanju s še 28 državami.

12.13  Klinični preizkusi Valnevinega cepiva proti covidu pokazali spodbudne rezultate

Iz francoskega biotehnološkega podjetja Valneva so danes sporočili, da so klinični preizkusi njihovega cepiva proti covidu-19 spodbudni. Sodelujoči so razvili več protiteles proti novemu koronavirusu kot cepljeni s cepivom podjetja AstraZeneca. Valneva je sporočila, da je tretja faza kliničnih preizkusov, v kateri je sodelovalo 4012 ljudi v Veliki Britaniji, pokazala »pozitivne rezultate«. Sodelujoči so razvili več protiteles proti novemu koronavirusu kot tisti, ki so bili cepljeni s cepivom AstraZenece, piše v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani francoskega podjetja.

Cepivo temelji na inaktivirani različici koronavirusa. »To je precej bolj tradicionalen pristop k proizvodnji cepiv kot pri cepivih, ki se trenutno uporabljajo v Združenem kraljestvu, Evropi in Severni Ameriki,« je povedal vodja raziskave in profesor pediatrije na univerzi v britanskem Bristolu Adam Finn. »Rezultati kažejo, da je to kandidatno cepivo na dobri poti, da bo igralo pomembno vlogo pri premagovanju pandemije,« je povedal, so zapisali v sporočilu za javnost. Valnevino cepivo je doslej naročila le Velika Britanija, a je pogodbo prejšnji mesec prekinila. London trdi, da naj bi podjetje kršilo svoje pogodbene obveznosti glede dobave, kar pri Valnevi odločno zanikajo.

Cepivo podjetja Valneva temelji na inaktivirani različici koronavirusa. FOTO: Stephane Mahe/Reuters
Cepivo podjetja Valneva temelji na inaktivirani različici koronavirusa. FOTO: Stephane Mahe/Reuters

12.07  Von der Leynova: EU izvozila več kot milijardo odmerkov cepiva proti covidu-19

Evropska unija je v zadnjih desetih mesecih po vsem svetu izvozila več kot milijardo odmerkov cepiva proti covidu-19, je v Bruslju danes dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. To predstavlja pomemben mejnik pri dobavi cepiv svetu. EU je s tem postala največji izvoznik cepiv proti covidu-19, je poudarila predsednica. »Dosegli smo pomemben mejnik pri dobavi cepiv proti covidu-19 v svetu,« je v izjavi, ki je bila predvajana prek videopovezave, naznanila predsednica komisije. Cepiva, proizvedena v EU, so bila poslana v več kot 150 držav na vseh celinah, je dejala in pri tem med drugim omenila Japonsko, Turčijo, Novo Zelandijo, Južno Afriko in Brazilijo. EU je v države z nizkimi in srednjimi dohodki v okviru mednarodne pobude za pravično razdelitev cepiv Covax dostavila približno 87 milijonov odmerkov. »Jasno je, da je EU največji izvoznik cepiv proti covidu-19,« je dejala. Povezava je cepiva vselej pošteno delila s preostalim svetom. »Izvozili smo toliko, kolikor smo dostavili državljanom EU,« je pojasnila. Pri tem je tudi spomnila, da je v EU zdaj polno cepljenih več kot 75 odstotkov odraslih.

Ursula von der Leyen je poudarila, da je EU postala največji izvoznik cepiv proti covidu-19. FOTO: Yves Herman/AFP
Ursula von der Leyen je poudarila, da je EU postala največji izvoznik cepiv proti covidu-19. FOTO: Yves Herman/AFP

12.06 Janša na konferenci Vlade po okrevanju: Odzivi na pandemijo niso bili pravočasni

Premier Janez Janša je na današnji mednarodni spletni konferenci z naslovom Vlade po okrevanju – na prihodnost pripravljeni javni sektor ocenil, da odziv na epidemijo covida-19 ni bil pravočasen, še posebej ne v državah, kjer mora vlada za ukrepanje dobiti dovoljenje parlamenta. Težave so bile tudi z dostopom do podatkov in koordinacijo ukrepov. Janša je dejal, da se je v prvem valu epidemije pokazalo, da je bil odziv bolj uspešen v državah, kjer imajo »bolj fleksibilen sistem«, kjer lahko predsednik ali vlada sama ukrepa, a dodal, da se to v prihodnosti ne bo spremenilo. V pomoč bi bil tudi hitrejši digitalni razvoj, je spomnil Janša. »Pomagalo bi, če bi imeli v prvi fazi vse podatke na spletu, tako bi lahko bil naš odziv precej boljši. Tudi če bi lahko imeli vse podatke iz Evropske unije na enem mestu, bi lahko bil naš odziv hitrejši,« je dejal. A je opozoril tudi na možnost kibernetskih napadov in povedal, da mora biti digitalni sistem dobro pripravljen.

»Ko govorimo o izzivih, je pomembno, kako si kot država pripravljen in kako prilagodljiv si,« je povedal. Pojasnil je, da je Slovenijo tri leta pred pandemijo obiskala delegacija Svetovne zdravstvene organizacije in podala mnenje. »Mislili smo, da če bomo upoštevali in izpolnili vse njihove predloge, bomo na pandemijo dobro pripravljeni. A smo zamudili priložnost, nismo bili pripravljeni,« je opozoril. Janša je povedal, da na začetku pandemije tudi s strani Evropske unije ni bilo odziva. »EU je bila kot v srednjem veku. Zaprte meje, kolone tovornjakov, popoln kaos ...« je dejal. Ugotovili so, da morajo nadgraditi sistem koordinacije tudi na regijski ravni in širše, je povzel Janša.

11.40 Ustavno sodišče: Člen zakona o začasnih ukrepih glede šolanja na daljavo je neustaven

Ustavno sodišče je odločilo, da je 104. člen zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19, ko se nanaša na osnovne šole in na šole ter vzgojno-izobraževalne zavode za otroke s posebnimi potrebami, v neskladju z ustavo.

image_alt
Neomejeno odločanje o šolanju na daljavo je neustavno

10.38  Fauci: Tudi pri Janssenu bi morala biti dva odmerka

Cepivo proizvajalca Johnson & Johnson, pri katerem se cepi s samo enim odmerkom, bi se moralo najverjetneje cepiti z dvema odmerkoma, je v nedeljo dejal dr. Anthony Fauci, in sicer po tem, ko je ameriška zvezna zdravstvena svetovalna komisija priporočila, naj prejemniki cepiva Janssen dobijo poživitveni odmerek vsaj dva meseca po prejemu prvega odmerka, piše Huffpost. Glavni zdravstveni svetovalec Bele hiše je v pogovoru za v oddaji This Week za ABC News dejal, da prejemniki cepiva J&J ne bi smeli biti zaskrbljeni zaradi priporočila svetovalnega odbora za prehrano in zdravilo (FDA) o poživitvenem odmerku. Samo priporočilo sicer še ne pomeni zelene luči za poživitveni odmerek, a se pričakuje, da bosta FDA in nacionalna javna agencija (CDC) to odobrila še ta teden. Fauci je dodal, da bodo tisti, ki bodo potrebovali poživitveni odmerek, najverjetneje dobili možnost, da prejmejo cepivo Moderne ali Pfizerja namesto Janssena. Prejšnji teden je namreč nacionalni inštitut za zdravje v objavljeni raziskavi razkril, da imajo tisti, ki so se cepili z Janssenom in prejeli poživitveni odmerek Moderne ali Pfizerja, več protiteles kot tisti, ki so prejeli dva odmerka Janssena.

image_alt
Kdo je povečal zanimanje za cepljenje z Janssenom?

Pri nas so cepljenje z Janssenom ustavili po smrti 20-letnice in priporočili prednostno uporabo cepiv mRNA.

FOTO: Hazem Bader/AFP
FOTO: Hazem Bader/AFP

10.40  Začenja se cepljenje proti gripi, tudi letos brezplačno za vse prebivalce

Začenja se cepljenje proti gripi, ki bo tudi v letošnji sezoni brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje cepljenje priporočajo vsem prebivalcem, zlasti skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni. Tistim, ki se bodo želeli cepiti, ne bo treba izpolnjevati pogoja PCT. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) cepljenje priporočajo vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo. Je pa cepljenje še posebej priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težek potek bolezni, to so starejši od 65 let, kronični bolniki in njihovi družinski člani, osebe, ki imajo izrazito povečano telesno težo, majhnim otrokom in njihovim družinskim članom, nosečnicam in njihovim družinskim članom, zdravstvenim delavcem in sodelavcem ter zaposlenim v domovih starejših občanov, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, ter drugim delavcem v nujnih službah.

Po zadnjem priporočilu NIJZ se lahko cepljenje proti gripi opravi sočasno s cepljenjem proti covidu-19 oziroma v kakršnem koli razmiku od drugih cepljenj, so v sporočilu za javnost ob terminih cepljenja pojasnili z ZD Kranj.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

09.50  V nedeljo potrdili 364 okužb, delež pozitivnih 26,9-odstoten

Ob 1355 PCR-testih so včeraj potrdili 364 novih okužb, delež pozitivnih je 26,9-odstoten, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Poleg tega so opravili še 6229 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi 12.401 aktivnih primerov okužbe, 14-dnevna incidenca znaša 585, sedemdnevno povprečje pa 972. V bolnišnicah se zdravi 418 bolnikov s covidom-19, od tega 121 na intenzivni negi, kažejo podatki, ki jih je vlada objavila na svojem twitter profilu. Včeraj sta umrla dva bolnika s covidom-19. 

Z enim odmerkom je pri nas cepljenih 1.139.505 ljudi, z obema pa 1.064.706 oziroma 50,5 odstotka populacije.

08.20 Nova Zelandija: Auckland kljub 70-odstotni precepljenosti ohranja lockdown

Najbolj naseljeno urbano območje na Novi Zelandiji Auckland bo ohranilo omejitve oziroma zapore na tretji stopnji kljub 70-odstotni precepljenosti, piše britanski Guardian. Kot je pojasnila novozelandska premierka Jacinda Ardern, so za preprečitev širjenja virusa omejitve še vedno potrebne, saj strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko bila vsaka sprostitev zelo nevarna in bi lahko obremenila zdravstveni sistem. Trenutno je v tem mestu skoraj 90-odstotna precepljenost s prvim odmerkom, z obema pa je cepljenih 70 odstotkov populacije. Premierka še ni napovedala, pri kateri stopnji precepljenosti bi lahko sprostili omejitve, a je že pred tem izključila sprostitev ukrepov, preden država doseže 90-odstotno precepljenost. »Če nam bo med povečanjem števila precepljenih uspelo ohraniti nizko število primerov, nam bo obvladovanje covida-19 olajšano, v prihodnje pa bomo omejitve malo sprostili, kar je cilj vseh,« je dejala. V kabinetu so se namreč pogovarjali prav o tem, kako se izogniti povečanju števila primerov in hospitalizacij ter čim bolj zaščititi ranljive skupnosti. Na Novi Zelandiji so v ponedeljek odkrili 60 novih primerov covida-19, skupno število okuženih pa je 2005.

Jacinda Ardern. FOTO: Mark Mitchell/AFP
Jacinda Ardern. FOTO: Mark Mitchell/AFP

07.14  Obsojeni ameriški milijonar Robert Durst v zaporu zbolel za covidom-19

Ameriški nepremičninski magnat Robert Durst, ki je bil pred dnevi zaradi umora prijateljice obsojen na dosmrtni zapor, je po besedah njegovega odvetnika v zaporu zbolel za covidom-19 in je na ventilatorju. 78-letnega Dursta je sodišče obsodilo na dosmrtni zapor brez možnosti pogojnega izpusta, ker je ubil prijateljico, ki je hotela policiji razkriti nekaj okoliščin izginotja njegove soproge pred več kot 20 leti.

07.00 Queensland: Družine bodo ponovno združene do božiča

Premierka avstralske zvezne države Queensland Annastacia Palaszczuk je napovedovala odpravo mejnih omejitev za popolnoma cepljenje potnike iz Novega južnega Walesa in Viktorije, ko bo 80 odstotkov prebivalcev Queenslanda, starejših of 16 let, polno precepljenih, poroča Guardian. Queensland tako pričakuje, da bo teden pred božičem odprl meje in odpravil nujno karanteno za polno cepljene meddržavne potnike, ko bo država dosegla 80-odstotno precepljenost. Stopnja precepljenosti v tej zvezni državi namreč zaostaja za Viktorijo in Novim južnim Walesom. Čez mesec dni, ko naj bi v Queenslandu dosegli 70-odstotno precepljenost, bodo že dovolili meddržavne prehode iz Novega Južnega Walesa in Viktorije, a s predložitvijo negativnega testa in 14-dnevno karanteno.

Kot ključno pri obvladovanju epidemije pristojni opozarjajo na dosledno upoštevanje pogoja PCT. FOTO: Jure Eržen/Delo
Kot ključno pri obvladovanju epidemije pristojni opozarjajo na dosledno upoštevanje pogoja PCT. FOTO: Jure Eržen/Delo

06.00  Poklukar: Razmere so obvladljive, potrebe po ostrejših ukrepih ni

Delež pozitivnih pri nas je vse večji, v soboto je bilo pozitivnih 27,8-odstotka testiranih. Kot je za Odmeve na Televiziji Slovenija včeraj zvečer povedal Janez Poklukar, so v zadnjih dneh razmere glede epidemije vse težje, da pa so že pred 14 dnevi napovedali, da če bo reprodukcijsko število manjše od 1,4 bo zdravstvo tako ali drugače zmoglo vse napore, kar se tiče epidemije oziroma obremenitve, ne bodo presegle drugega vala. Zato tudi o zaostrovanju ukrepov ne razmišljajo. Kot je dodal, je pomembno, da je v teh dneh v okviru NIJZ začel delovati klicni center (za iskanje visoko tveganih stikov okuženih) in zdravilo regeneron, ki zmanjša možnosti za hospitalizacijo. Povedal je še, da o ponovnem uvajanju brezplačnega testiranja ne razmišljajo, saj testiranje ne zaključuje epidemije, ampak samo kupuje čas. Ključno je, je ponovil, cepljenje. Sicer pa je še dodal, da so bolnišnice pripravljene tudi na to, da bo treba odpirati že zaprte covidne oddelke.

Preberite še:

Komentarji: