Politični brodolom na bruseljski orgiji

Evropski poslanec madžarskega Fidesza József Szájer je bil med udeleženci ilegalne zabave v gejevskem baru v središču Bruslja.
Fotografija: József Szájer velja za avtorja določila ustave, po katerem Madžarska varuje »institucijo zakonske zveze kot zvezo moškega in ženske«. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters Foto Bernadett Szabo Reuters
Odpri galerijo
József Szájer velja za avtorja določila ustave, po katerem Madžarska varuje »institucijo zakonske zveze kot zvezo moškega in ženske«. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters Foto Bernadett Szabo Reuters

V bruseljskem mehurčku že dolgo ni bilo takšnega škandala, kot je izbruhnil danes, ko je belgijsko časopisje poročalo o policijski prekinitvi velike ilegalne zabave s 25 ljudmi v enem od bruseljskih barov.

V času strogih ukrepov bari ne smejo delovati in tudi druženja so prepovedana. Da bo zgodba vroča, so nakazale prve informacije, da so bili med udeleženci petkove zabave diplomati in evropski poslanec. Čez dan so mediji razkrili, da je zabava potekala v Le Détouru, klasičnem gejevskemu baru v neposredni bližini osrednjega mestnega trga Grand Place in – velike policijske postaje. Kdo bi lahko bil vpleteni poslanec, je bilo vprašanje, ki se je postavljalo vsem. Gotovo je bilo, da mu po razkritju njegovega imena ne bo lahko.

V nekaj urah so se razširile govorice, da je bil na zabavi József Szájer iz konservativnega Fidesza, ki ga vodi Viktor Orbán. Madžarski evroposlanec velja za odločnega nasprotnika istospolnih zakonskih zvez. V nedeljo je sicer odstopil, a slovo je utemeljil s »čedalje večjim duševnim naporom«, ki ga zahtevajo politične bitke. Napovedal je, da se bo vrnil k intelektualnemu delu. Šele danes je bilo razkrito najverjetnejše pravo ozadje te poteze.


 

»Globoko obžalujem kršitev omejitev«


Szájer se je popoldne oglasil s sporočilom za tisk, v katerem je potrdil, da se je udeležil razvpite zabave.

Pojasnil je, da se je policistom predstavil kot evropski poslanec. Ti so opravili postopek in ga prepeljali domov. Tudi drog po lastnih navedbah ni jemal in je policistom tudi ponudil, naj naredijo test, a ga niso. Tabletka ekstazija, ki so jo našli, ni bila njegova.

»Globoko obžalujem kršitev omejitev. To je bilo neodgovorno z moje strani,« je zapisal. Z odstopom da je potegnil politične in osebne sklepe. Opravičil se je tudi družini, kolegom in volivcem. Bivši poslanec tudi noče, da bi njegovo napako, za katero je odgovoren le sam, povezovali z njegovo domovino ali politično skupnostjo.



Po poročanju belgijske tiskovne agencije Belga je bilo ob prihodu policije več udeležencev zabave slečenih, ena oseba (poslanec) se je pri poskusu bega po žlebu poškodovala. Pri begu so ga videl mimoidoči, imel je krvave roke. Bruseljsko tožilstvo je potrdilo, da so v Szájerjevem nahrbtniku našli droge, zaradi česar je bil opravljen postopek. Tudi sicer belgijski mediji poročajo, da je v 1. nadstropju bara potekala seksualno zabava, orgija. V svobodnjaškem Bruslju je več zbirališč LGBT+, velika pa je tudi gejevska skupnost.

Evropski poslanec se je poskušal sklicevati na poslansko imuniteto, a po tukajšnjih razlagah mu v takšnih primerih »in flagranti« ta ne more biti v pomoč. Szájer je sicer eden od prvoborcev Fidesza in tesni sodelavec madžarskega premiera Viktorja Orbána.

V evropskem parlamentu je sedel od leta 2004. Imel je visoke položaje tako v strankarski strukturi na Madžarskem kot tudi v skupini EPP. Velja za avtorja določila ustave, po katerem Madžarska varuje »institucijo zakonske zveze kot zvezo moškega in ženske«.

Preberite še:

Komentarji: