Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Politično življenje na preveliki nogi?

Od torka do nedelje naj bi 500.000 članov stranke Podemos glasovalo o usodi Pabla Iglesiasa in Irene Montero.
Pablo Iglesias in Irene Montero pred dnevi na tiskovni konferenci. FOTO: Reuters
Pablo Iglesias in Irene Montero pred dnevi na tiskovni konferenci. FOTO: Reuters
Mi. P.
23. 5. 2018 | 13:14
23. 5. 2018 | 13:36
2:09
Prvi par na čelu španske radikalne levice Podemos – Pablo Iglesias in njegova življenjska sopotnica Irene Montero – sta se znašla na medijsko-političnem križu, potem ko je javnost izvedela, da sta si na obrobju Madrida kupila razkošno vilo z bazenom.

Iglesias že leta opozarja nase s svojim levičarskim bojem za malega človeka proti privilegirani »kasti« in kaže s prstom na skorumpirane politične elite, zaradi katerih da Španija ne napreduje, kakor bi lahko. S tako ostro retoriko proti starim političnim silam mu je uspelo pred tremi leti pritegniti na stran Podemosa kar petino volivcev in samozavestno vstopiti v parlament. A zdaj utegnejo številki ena in dve v stranki spodnesti lastni podporniki, kajti od torka do nedelje naj bi 500.000 članov glasovalo o njuni usodi v Podemosu. »Sporna« vila v udobnem predmestju Galapagar je, kakor sta pritrdila »skrajna levičarja«, stala 600.000 evrov, za nakup sta vzela 540.000 evrov kredita, ki naj bi ga odplačala v treh desetletjih.

Iglesias se menda zaveda, kot je ponižno sklonil glavo, da »si večina španskih družin ne bo nikoli mogla privoščiti tako vrtoglavo visokega bančnega posojila«, in se je obenem politikantsko izmaknil: »Saj prav zato pa je pomembno, da se bijemo za dostojne plače«. Kot je še pridal, je vilo kupil zato, da bi prvi par Podemosa imel malo miru, sploh zdaj, ko pričakujeta dvojčka. ... Ob tem je naravnost absurdno, kako je Pablo Iglesias avgusta leta 2012 na twitterju ostro čivknil na račun ministra za ekonomijo, češ, kako zaupati javne finance človeku, ki živi v 600.000 evrov vrednem penthousu. Ni nepomembno, da je v Španiji povprečna višina odobrenega kredita menda okrog 160.000 evrov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine