Poljska mora vsak dan plačati milijon evrov

Poljska spodkopava pravosodni sistem v povezavi z delovanjem disciplinske zbornice vrhovnega sodišča, ki ogroža neodvisnost sodnikov.
Fotografija: Postopek zaradi kršenja evropske zakonodaje v primeru poljskih pravosodnih reform, sprejetih decembra 2019, ki se nanašajo tudi na delovanje disciplinske zbornice, je komisija sprožila aprila lani. FOTO: Patryk Ogorzalek/Agencja Gazeta via Reuters
Odpri galerijo
Postopek zaradi kršenja evropske zakonodaje v primeru poljskih pravosodnih reform, sprejetih decembra 2019, ki se nanašajo tudi na delovanje disciplinske zbornice, je komisija sprožila aprila lani. FOTO: Patryk Ogorzalek/Agencja Gazeta via Reuters

Sodišče EU je naložilo Poljski plačilo dnevne kazni v vrednosti milijon evrov zaradi spodkopavanja pravosodnega sistema, konkretno v povezavi z delovanjem disciplinske zbornice vrhovnega sodišča, ki ogroža neodvisnost sodnikov.

Poljska mora Evropski komisiji plačevati milijon evrov na dan, ker ni spoštovala začasne odredbe sodišča in prenehala uporabljati določil v okviru nacionalne zakonodaje v povezavi s pristojnostmi disciplinske zbornice vrhovnega sodišča, je danes sporočilo Sodišče EU v Luksemburgu. »Spoštovanje začasnih ukrepov, sprejetih 14. julija 2021, je nujno za preprečitev resne in nepopravljive škode pravnemu redu EU in vrednotam, na katerih unija temelji, še posebej vladavini prava,« so zapisali na sodišču.

Obveznost periodičnega plačila velja od dneva, ko je Poljska obveščena o odločitvi, do izpolnitve obveznosti v skladu z začasno odredbo iz 14. julija letos oziroma, če tega ne stori, do izreka končne sodbe. Komisija je sodišče k dnevni denarni kazni za Poljsko do uveljavitve ustreznih ukrepov pozvala v začetku septembra.

»Poljska nedavnih sodb Sodišča EU glede neodvisnosti poljskih sodnikov ni v celoti uveljavila. Na primer, disciplinska zbornica še nadaljuje nekatere dejavnosti proti sodnikom, čeprav bi jih morala v celoti ukiniti,« je tedaj izpostavila podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova.

Postopek zaradi kršenja evropske zakonodaje v primeru poljskih pravosodnih reform, sprejetih decembra 2019, ki se nanašajo tudi na delovanje disciplinske zbornice, je komisija sprožila aprila lani. Marca letos je zadevo predala sodišču in ga zaprosila za začasno odredbo. Začasna odredba je ukrep, ki se uporabi, če je kršitev evropske zakonodaje tako resna, da lahko čakanje na končno sodbo povzroči preveliko škodo.

Evropska komisija še vedno preučuje možnosti odziva na nedavno sodbo poljskega ustavnega sodišča o neskladnosti delov evropskega pravnega reda s poljsko ustavo. FOTO: Pool Reuters
Evropska komisija še vedno preučuje možnosti odziva na nedavno sodbo poljskega ustavnega sodišča o neskladnosti delov evropskega pravnega reda s poljsko ustavo. FOTO: Pool Reuters

Sodišče je sredi julija Poljski z začasno odredbo med drugim naložilo, naj odpravi določbe, po katerih lahko disciplinska zbornica vrhovnega sodišča odloča o odpravi imunitete ter o vprašanjih v povezavi z zaposlitvijo, socialno varnostjo in upokojevanjem vrhovnih sodnikov.

Poziv sodišču, naj Poljski naloži denarno kazen v primeru nespoštovanja začasne odredbe, je izreden ukrep. Komisija je po navedbah virov to storila le enkrat, leta 2017, ko je sodišče pozvala k denarni kazni za Poljsko zaradi nezakonitega sekanja drevja v pragozdu Beloveška pušča. Takrat je sodišče določilo 100.000 evrov dnevne denarne kazni, tokrat pa je kazen bistveno višja. Če članica denarne kazni ne plača, se znesek sicer odtrga od sredstev, ki so zanjo predvidena v sklopu evropskega proračuna.

Evropska komisija sicer še vedno preučuje možnosti odziva na nedavno sodbo poljskega ustavnega sodišča o neskladnosti delov evropskega pravnega reda s poljsko ustavo, ki spodkopava temeljno načelo primarnosti evropskega prava nad nacionalnim.

Komentarji: