Nasprotniki prepovedi splava prekinili bogoslužje

Že peti dan zapored bodo danes, kljub omejitvam zborovanja zaradi koronavirusa, potekali protesti zaradi skoraj popolne prepovedi splava.
Fotografija: FOTO: Anna Lewanska, Agencija Gazeta/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Anna Lewanska, Agencija Gazeta/Reuters

Na Poljskem so se v nedeljo četrti dan nadaljevali protesti zaradi skoraj popolne prepovedi splava. Ker je poljska cerkev z vladajočo stranko Zakon in pravičnost glavna v prizadevanjih za prepoved splava, so se po poročanju britanskega BBC protestniki zbirali pred cerkvami. V četrtek je namreč ustavno sodišče presodilo, da je sedanja zakonodaja, ki omogoča splav v primeru deformacij zarodka, neskladna z ustavo. Abortus bo tako mogoč le še v primeru incesta, posilstva in življenjske ogroženosti matere.

FOTO: Anna Lewanska, Agencija Gazeta/Reuters
FOTO: Anna Lewanska, Agencija Gazeta/Reuters


Kontroverzna sodba je zgrozila še zlasti aktivistke za pravice žensk in skupine za človekove pravice. V protestih je sodelovalo na tisoče ljudi, ki so se odvijali kljub omejitvami javnih zborovanj zaradi koronavirusa. V nedeljo so tako v nekaterih cerkvah na svojstven način izrazili svoje nestrnjanje z ustavnim sodiščem in tako s skandiranjem in držanjem transparentov prekinili so mašni obred v Poznanu. Kritiki katoliške cerkve trdijo, da ima ta preveč vpliva na poljsko vladno politiko. Duhovniki so bili prisiljeni ustaviti bogoslužje, nato so protestniki sedeli na tla, preden so prišli policisti.

Z napisi in grafiti so na cerkvene zidove (Ženski pekel, Želja po splavitvi vlade, Tega smo siti, Neomejen splavi) pred cerkvijo izobesili črno spodnje perilo, v Lodžu pa so demonstranti pozivali k ločitvi cerkve od države. Kot navaja BBC, so pred vhodom v eno od cerkva mladeniči iz skrajno skrajno desničarskih in nacionalističnih skupin aktivistkam preprečevali vstop.

FOTO: Janek Skarzynski/Afp
FOTO: Janek Skarzynski/Afp


Letno na Poljskem, kjer je zakonodaja o splavu že zdaj med najstrožjimi v Evropi, zaradi deformacij zarodka izvedejo približno 2000 zakonitih splavov. Na leto je po ocenah skupin za pravice žensk splavov dejansko okoli 200.000 (ilegalnih ali odhod na splav v tujino). Da bi se ženske ognile strogim omejitvam, jih 100.000 vsako leto poišče pomoč v tujini, piše BBC.

Raziskava javnega mnenja raziskovalnega centra CBOS iz leta 2014 je pokazala, da je 65 odstotkov anketiranih Poljakov nasprotovalo splavu, 27 odstotkov je splav ocenilo za sprejemljivega, osem odstotkov je bilo neodločenih. Vendar nedavne javnomnenjske raziskave kažejo, da je očitna večina proti ostrovanju zakona o splavu.

Protestniki so napovedali referendum, za ponedeljek pa so nasprotniki ustavnega sodišča najavili blokado cest po državi. 

Komentarji: