Pompeo gostil visokega uradnika Severne Koreje

Srečanje je nov znak, da bi se predsednik ZDA in severnokorejski voditelj lahko srečala, kot je bilo načrtovano.
Fotografija: Mike Pompeo se je z Kim Jong Čolom srečal že, ko je bil v začetku maja v Severni Koreji. FOTO: Matthew Lee/AP
Odpri galerijo
Mike Pompeo se je z Kim Jong Čolom srečal že, ko je bil v začetku maja v Severni Koreji. FOTO: Matthew Lee/AP

New York – V okviru priprav na vrh med predsednikoma ZDA in Severne Koreje 12. junija v Singapurju sta se v sredo zvečer v New Yorku sestala državni sekretar ZDA Mike Pompeo in podpredsednik centralnega komiteja komunistične partije Severne Koreje Kim Jong Čol, ki bosta s sestanki nadaljevala še danes.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je v sredo dejala, da si ZDA še vedno prizadevajo za izvedbo vrha med predsednikom Donaldom Trumpom in kolegom iz Severne Koreje Kim Džong Unom 12. junija v Singapurju.

Trump je vrh prejšnji teden sprva odpovedal zaradi nekaterih izjav predstavnikov Severne Koreje, nakar je Pjongjang ubral bolj pomirljive tone in Trump si je premislil.

Kim Yong-chol je najvišji predstavnik Severne Koreje v ZDA od leta 2000, ko je Washington obiskal prvi podpredsednik nacionalne komisije za obrambo Jo Mjong Rok. Kim je priletel v New York iz Pekinga v sredo.

Zvečer je s spremstvom zapustil hotel Millennium Hilton čez cesto od palače ZN na 1. aveniji in 44. ulici, na isti ulici pa ob 2. aveniji stoji tudi edino diplomatsko predstavništvo Severne Koreje v ZDA, to je misija pri ZN.

V Severni Koreji se je Pompeo sestal tudi z vodoteljem Kim Džong Unom. FOTO: AP
V Severni Koreji se je Pompeo sestal tudi z vodoteljem Kim Džong Unom. FOTO: AP


Karavana črnih limuzin ga je popeljala do stolpnice Corinthian, kjer sta se srečala s Pompeom. Ta naj bi nocoj v hotelu Palace dal izjavo o pogovorih, po katerih je zaenkrat zgolj tvitnil: »Dobra delovna večerja s Kim Yong-cholom v New Yorku nocoj. Zrezek, koruza in sir ne meniju.«

Je pa ameriški državni sekretar že pred srečanjem sporočil ameriško stališče. »Zavezani smo popolni, preverljivi in nepovratni jedrski razorožitvi Korejskega polotoka,« je sporočil prek Twitterja.

Srečanja med predstavniki ZDA in Severne Koreje naj bi se nadaljevala tudi na demilitariziranem območju med Severno in Južno Korejo, obe državi pa imata delegaciji v Singapurju.

Trump bo prihodnji teden gostil japonskega premierja Shinza Abeja, pretekli teden pa je imel na obisku predsednika Južne Koreje Mun Džae Ina, ki se je v soboto za rešitev vrha nepričakovano sestal s kolegom iz Severne Koreje Kimom.

Komentarji: