Posnetki umora: Hašodžija zagrabili za roko, takoj ko je vstopil v konzulat

Turški časnik je objavil zapis dela posnetkov umora savdskega novinarja Džamala Hašodžija.
Fotografija: Zaradi umora Hašodžija je savdski državni tožilec prejšnji teden zahteval smrtno kazen za pet Savdijcev. FOTO: Jacquelyn Martin/AP
Odpri galerijo
Zaradi umora Hašodžija je savdski državni tožilec prejšnji teden zahteval smrtno kazen za pet Savdijcev. FOTO: Jacquelyn Martin/AP

Turški časnik Habertürk je na svoji spletni strani objavil prve zapise izjav z domnevnih posnetkov savdskega novinarja Džamala Hašodžija, preden so ga umorili na savdskem konzulatu v Istanbulu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

»Izpustite mojo roko! Kaj mislite, da se greste?« je med drugim menda ena od Hašodžijevih izjav, ki so zabeležene na sedemminutnem posnetku.

Hašodžija so domnevno sprejele štiri osebe, ena od njih ga je zagrabila za roko, takoj ko je vstopil v konzulat, še piše turški portal.

Četverica je novinarja odvedla do tako imenovane enote B na konzulatu, kjer so se jim pridružile še tri osebe, med njimi po pisanju Habertürka tudi Maher Abdulaziz Mutreb, ki je domnevno vodil 15-člansko ekipo. Še eno osebo so identificirali kot generalnega konzula Mohameda al Otajbija.

»Izdajalec! Odgovarjal boš za svoja dejanja!« je po pisanju časnika menda dejal Mutreb. Preostanek posnetka je med drugim poln različnih zvokov prerekanja in mučenja.

V začetku so v Riadu trdili, da je Hašodži zapustil konzulat, kasneje pa, da je po nesreči umrl v pretepu. FOTO: Reuters
V začetku so v Riadu trdili, da je Hašodži zapustil konzulat, kasneje pa, da je po nesreči umrl v pretepu. FOTO: Reuters


Zaradi umora Hašodžija je savdski državni tožilec prejšnji teden zahteval smrtno kazen za pet Savdijcev. Še enajst od skupno 21 ljudi, ki so jih prijeli zaradi povezav z umorom savdskega novinarja na savdskem konzulatu v Istanbulu 2. oktobra, pa so obtožili. Ob tem pa je savdski državni tožilec izključil vpletenost prestolonaslednika Mohameda bin Salmana v umor. Ameriška obveščevalna agencija Cia sicer meni, da je umor naročil prav on.

Savdska Arabija je ugotovitve Cie, da je umor naročil prestolonaslednik Mohamed bin Salman, zavrnila. Doslej pa je ponudila več različic okoliščin umora.

Cia je ugotovila, da je umor naročil prestolonaslednik Mohamed bin Salman.<strong> </strong>FOTO: Paul White/AP
Cia je ugotovila, da je umor naročil prestolonaslednik Mohamed bin Salman. FOTO: Paul White/AP


V začetku so v Riadu trdili, da je Hašodži zapustil konzulat, kasneje pa, da je po nesreči umrl v pretepu. Po zadnji različici, ki jo je razkril savdski državni tožilec, je menda 15-članska ekipa odpotovala v Istanbul, da bi Hašodžija prepričala, naj se vrne v Riad, vendar pa so ga med »črno« operacijo umorili.

Preberite še:

Komentarji: