Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Prepovedi od New Yorka do Indije

Država New York začasno prepovedala prodajo elektronskih cigaret z okusom, v Indiji pa popolna prepoved elektronskih cigaret.
FOTO: AFP
FOTO: AFP
A. V., STA
18. 9. 2019 | 15:35
18. 9. 2019 | 16:25
4:22
Še naprej je veliko polemik okoli elektronskih cigaret. Tako je bilo že pred kratkim, ko so bile že prve smrtne žrtve domnevno zaradi tovrstnega kajenja, zdaj pa je država New York začasno prepovedala prodajo elektronskih cigaret z okusom.

Svet za javno zdravje in načrtovanje zdravja ameriške zvezne države New York je namreč potrdil predlog guvernerja Andrewa Cuoma za začasno prepoved prodaje elektronskih cigaret z okusom z izjemo okusa tobaka in mentola. Prepoved že velja, prodajalci pa imajo dva tedna časa, da te proizvode umaknejo s polic. V nasprotnem primeru bodo plačali kazen.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


New York je z novim zakonom tudi povišal najnižjo dovoljeno starost za kajenje ali nakup navadnih ali elektronskih cigaret na 21 let. Newyorška prepoved za zdaj velja le za 90 dni in se lahko podaljša, zaradi česar je Cuomo napovedal prizadevanja za potrditev ustreznega zakona, ki bi uvedel trajno prepoved. To na zvezni ravni predlaga tudi predsednik ZDA Donald Trump.

Za podobno potezo kot New York naj bi se kmalu odločile tudi druge zvezne države ZDA.

Podatki tamkajšnjega državnega ministrstva za zdravje kažejo, da kar 27 odstotkov srednješolcev v državi kadi elektronske cigarete. Delež srednješolskih kadilcev elektronskih cigaret je od leta 2014 do lani narasel z 10,5 na 27 odstotkov. Guverner Cuomo se je za prepoved odločil po novicah in preiskavah obolenj ter smrti zaradi kajenja elektronskih cigaret po ZDA.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


»Ne vemo, kakšne so prave zdravstvene posledice teh naprav,« je dejal Cuomo in se odločil za preventivo. Posebej je kritiziral podjetja, ki proizvajajo elektronske cigarete z okusi, ki so všeč mladim, kot je na primer žvečilni gumi in podobno.

Trgovine s tovrstnimi proizvodi so sicer že napovedale tožbe, saj se pred prepovedjo ni nihče posvetoval z njimi, poleg tega pa menda ni neovrgljivih znanstvenih dokazov, da so ti proizvodi škodljivi zdravju.
 

Prepoved tudi v Indiji


Tudi Indija je naznanila prepoved prodaje elektronskih cigaret, zaskrbljenost glede katerih se krepi po vsem svetu. Kot je pojasnila finančna ministrica Nirmala Sitharaman, so se za prepoved, ki vključuje tudi proizvodnjo in uvoz, odločili zaradi učinka, ki ga imajo elektronske cigarete na mlade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Elektronske cigarete ne »gorijo«, temveč segrevajo tekočino z raznovrstnimi okusi, ki ponavadi vsebuje tudi nikotin. Kadilec nato vdihava paro, ki nastane pri segrevanju. V tej pari ni približno 7000 kemikalij, ki jih vsebuje tobačni dim, so pa v njej številne snovi, ki bi lahko predstavljale nevarnost za zdravje.

Proizvajalci pa tudi nekatere vlade so elektronske cigarete predstavljale kot varnejšo alternativo tradicionalnemu kajenju. Kritiki opozarjajo, da so sami okusi elektronskih cigaret zelo vabljivi zlasti za otroke in mlade, zaradi česar obstaja večja verjetnost njihove zasvojenosti z nikotinom.

Nekaj indijskih zveznih držav je doslej že prepovedalo elektronske cigarete, čeprav se je ta ukrep po pisanju AFP izkazala za neučinkovitega, saj se spletna prodaja izdelkov za t. i. vejpanje nadaljuje.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Prepoved sicer ne zajema tradicionalnih tobačnih izdelkov. Glede na podatke Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je Indija drugi največji porabnik tobačnih izdelkov, zaradi posledic česar letno umre 900.000 ljudi.

V luči vse pogostejših svaril glede škodljivosti elektronskih cigaret je v torek tudi New York potrdil predlog guvernerja Andrewa Cuoma za začasno prepoved prodaje elektronskih cigaret z okusom z izjemo okusa tobaka in mentola. Z novim zakonom je tudi povišal najnižjo dovoljeno starost za kajenje ali nakup navadnih ali elektronskih cigaret na 21 let.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine