Prijeli direktorico družbe s sedežem v Ljubljani

Z vatikanskim denarjem naj bi kupovala luksuzne dobrine v butikih, kot so Prada, Moncler, Saint Laurent, Mont Blanc, Tod's in Frau.
Fotografija: Njegov odstop naj bi bil povezan s preiskavo v zvezi z nakupom luksuznih nepremičnin v središču Londona in domnevno zlorabo sredstev iz Petrovega novčiča. FOTO: Andreas Solaro/Afp
Odpri galerijo
Njegov odstop naj bi bil povezan s preiskavo v zvezi z nakupom luksuznih nepremičnin v središču Londona in domnevno zlorabo sredstev iz Petrovega novčiča. FOTO: Andreas Solaro/Afp

Italijanska policija je danes v Milanu v povezavi z vatikansko finančno afero prijela 39-letno podjetnico Cecilio Marogno, lastnico družbe Logsic s sedežem v Ljubljani, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. V škandal je vpleten nekdanji kardinal Giovanni Angelo Becciu, ki ga je papež septembra odstavil s položaja namestnika državnega tajnika.

Marogno so aretirali na podlagi Interpolove tiralice ter jo že izročili Vatikanu. Osumljena je poneverbe, gre pa za pol milijona evrov, ki jih je prejela od Svetega sedeža in naj bi ga namesto v človekoljubne namene potrošila za luksuzne dobrine. Denar naj bi v več obrokih prejela na račun omenjenega podjetja v Sloveniji, ki pa naj bi bilo zgolj kulisa za nečedne posle, dodaja Ansa.

Da lovke vatikanskega finančnega škandala segajo tudi v Slovenijo, je v javnost prišlo minuli teden. To so razkrili v televizijski oddaji, kjer so pridobili več obremenilnih dokazov. Iz dokumentov naj bi bilo tudi razvidno, da sta Marogna in Becciu v zaupnem odnosu.

Eden najvplivnejših kardinalov je nepričakovano odstopil 24. septembra. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Eden najvplivnejših kardinalov je nepričakovano odstopil 24. septembra. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters


Z vatikanskim denarjem naj bi 39-letnica kupovala luksuzne dobrine - čevlje, torbice, modne dodatke, pa tudi razkošen fotelj iz usnja - v butikih, kot so Prada, Moncler, Saint Laurent, Mont Blanc, Tod's in Frau. V nedavnem pogovoru za italijanski dnevnik Corriere della Sera se je Marogna, ki je diplomirala iz geopolitike in se predstavlja kot izvedenka za mednarodne teme, branila obtožb. Kot je trdila, je Svetemu sedežu pomagala pri diplomatskem posredovanju v severnoafriških državah in na Bližnjem vzhodu. Potrdila je, da je preko svojega podjetja s sedežem v Sloveniji prejela pol milijona evrov, ki naj bi šel za njen honorar, potovanja in svetovalne storitve.

Becciu je preiskovalcem dejal, da ga je Marogna ogoljufala. Eden najvplivnejših kardinalov je nepričakovano odstopil 24. septembra. Njegov odstop naj bi bil povezan s preiskavo v zvezi z nakupom luksuznih nepremičnin v središču Londona in domnevno zlorabo sredstev iz Petrovega novčiča, nabirke, s katero papež podpira karitativna dela v najrevnejših predelih katoliške cerkve.

Komentarji: