Priseljenca iz Riaceja bodo preselili v druge centre za sprejem

Riace na čelu z županom Domenicom Lucanom je v svetu postal simbol za strpnost do priseljencev.
Fotografija: Italija manjšim centrom za sprejem migrantov nameni 35 evrov na dan na osebo. FOTO: Petros Giannakouris/Ap
Odpri galerijo
Italija manjšim centrom za sprejem migrantov nameni 35 evrov na dan na osebo. FOTO: Petros Giannakouris/Ap

Italijansko notranje ministrstvo je v soboto odločilo, da bo vse priseljence iz vasi Riace na jugu Italije preselilo. Riace na čelu z županom Domenicom Lucanom je v svetu postal simbol za strpnost do priseljencev, v Italiji pa je sprožil razpravo o njihovi integraciji, zlasti po aretaciji Lucana, ki je osumljen pomoči pri nezakonitem priseljevanju.

Vse priseljence iz Riaceja bodo v prihodnjih tednih preselili v druge centre za sprejem pribežnikov v Italiji, je odločilo ministrstvo, ki preiskuje nepravilnosti, ki so se od leta 2016 dogajale v Riaceju v zvezi s sprejemom migrantov.

»Kdor stori napako, mora za to plačati,« je dejal italijanski notranji minister in vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini, sicer znan po svoji protimigrantski retoriki. »Ne smemo dopustiti nepravilnosti pri uporabi javnih sredstev, niti ko gre za opravičilo, da bodo uporabljeni za migrante,« je še dejal.

Država manjšim centrom za sprejem migrantov nameni 35 evrov na dan na osebo, od česar gre večina sredstev za nastanitev, hrano in učenje jezika. Majhen znesek dobijo tudi priseljenci.

Vse priseljence iz Riaceja bodo v prihodnjih tednih preselili v druge centre za sprejem pribežnikov v Italiji. FOTO: Alessio Paduano/Afp
Vse priseljence iz Riaceja bodo v prihodnjih tednih preselili v druge centre za sprejem pribežnikov v Italiji. FOTO: Alessio Paduano/Afp


Italijansko tožilstvo je v začetku oktobra sporočilo, da so aretirali Lucana, ki je osumljen pomoči pri nezakonitem priseljevanju. Tožilstvo mu med drugim očita, da je organiziral poroke med prebivalci vasi in priseljenci z namenom, da bi slednji pridobili dovoljenje za prebivanje v Italiji.

Lucano, župan iz vrst levice, je bil leta 2000 eden od prvih, ki je na izumirajočem jugu Italije omogočil sprejemanje priseljencev, s tem pa je dosegel, da je kraj s 1800 prebivalci po letih izseljevanja domačinov ponovno oživel. Lucano je medtem napovedal, da njegovi odvetniki že pripravljajo pritožbo na odločitev ministrstva, ki je zahtevalo razrez vseh stroškov.

»Kako lahko mislijo, da bodo uničili 'model Riace', ki so ga številni ljudje, politiki, intelektualci in umetniki označili kot posebno izkušnjo?« se sprašuje Lucano, ki ga je neodvisna britanska organizacija City Mayors leta 2010 razglasila za tretjega najboljšega župana na svetu, revija Fortune ga je leta 2016 uvrstila na seznam 100 najbolj vplivnih posameznikov.

Komentarji: