Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Putin četrtič prisegel kot predsednik (FOTO)

Na slovesnosti v Kremlju, ki se je je udeležilo okoli pet tisoč gostov, je Vladimir Putin prisegel, da bo branil svojo domovino, ščitil interese njenih državljanov in spoštoval ustavo.
Putin je na oblasti od leta 1999. FOTO: Sputnik/Reuters
Putin je na oblasti od leta 1999. FOTO: Sputnik/Reuters
T. V., STA
7. 5. 2018 | 07:15
7. 5. 2018 | 13:02
3:15
Moskva – Ruski predsednik Vladimir Putin je prisegel za nov šestletni mandat. Dolgoletni ruski voditelj je gladko zmagal že v prvem krogu predsedniških volitev 18. marca in s 76,7 odstotka podpore dosegel svoj najboljši volilni rezultat.

»Menim, da je moja dolžnost in moj življenjski cilj, da naredim vse, kar je mogoče, za Rusijo, za njeno sedanjost in za njeno bodočnost,« je dejal Putin z roko na ruski ustavi ob tem ko je že četrtič prisegel kot predsednik.

»Močno se zavedam svoje velike odgovornosti,« je poudaril in se zahvalil Rusom za iskreno podporo in povezanost. »Povrnili smo ponos naši domovini. Kot voditelj države bom naredi vse, kar bom lahko, za povečanje moči in blaginje Rusije,« je obljubil Putin.

Rusija po njegovih besedah potrebuje izboljšave na številnih področjih, da bi zagotovila svobodno in pravično družbo. Država bi morala biti moderna in dinamična.

Putin se je na slovesnost v Kremelj pripeljal v novi predsedniški limuzini, izdelani v Rusiji.
Putin se je na slovesnost v Kremelj pripeljal v novi predsedniški limuzini, izdelani v Rusiji.


Rusija je v svoji tisočletni zgodovini večkrat premagala težka obdobja in kot feniks vstala iz pepela, je dejal Putin. »Smo močno moštvo, sposobno preseči sleherno prepreko,« je zatrdil.

Petinšestdesetletni Putin, ki Rusiji kot predsednik ali premier vlada že od leta 1999, niti na letošnjih volitvah ni imel prave konkurence, saj so glavnega opozicijskega politika Alekseja Navalnega izločili iz tekme. S Putinom se je pomerilo sedem kandidatov, med katerimi je največ podpore, 11,8 odstotka, zbral kandidat komunistične partije Pavel Grudinin.

Putin je ob zmagi napovedal, da se bodo po njegovi inavguraciji začele spremembe v vladi, ki jo vodi premier Dmitrij Medvedjev.

Putinu kritiki očitajo omejevanje dmeokracije v Rusiji.
Putinu kritiki očitajo omejevanje dmeokracije v Rusiji.


To bo verjetno zadnji Putinov mandat, saj ruska ustava dovoljuje zgolj dva zaporedna mandata. V preteklosti ga to ni ustavilo. Putin bi lahko tako kot leta 2008 znova postal premier, nato pa bi se lahko znova potegoval za predsedniški položaj. Po tem scenariju bi bil star 77 let, ko bi se poskušal vrniti v Kremelj.

Nekdanji dolgoletni dopisnik časnika Delo v Moskvi Branko Soban je dejal, da bo Putinov naslednji mandat podoben prejšnjim, ki so jih zaznamovali represija navznoter in agresija navzven. Ne pričakuje velikih reform in sprememb, bo pa Putin po njegovem mnenju nadaljeval podobno politiko v mednarodnih odnosih.

Proti Putinu so v soboto po vsej Rusiji potekali množični protesti pod geslom Za nas ni car. Policija je aretirala okoli 1600 ljudi, tudi Navalnega, ki pa so ga v nedeljo že izpustili iz pripora. Tudi Putinovo ponovno inavaguracijo bi lahko spremljali protesti. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine