Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Putin in Kim bosta ves dan utrjevala meddržavne vezi

Pred vrnitvijo domov se bo ruski predsednik za dva dni pomudil še v Vietnamu.
Vladimir Putin in Kim Džong Un. FOTO: Vladimir Smirnov via Reuters
Vladimir Putin in Kim Džong Un. FOTO: Vladimir Smirnov via Reuters
STA
19. 6. 2024 | 07:46
19. 6. 2024 | 09:12
2:08

Ruski predsednik Vladimir Putin je davi prispel na obisk v Pjongjang, kjer ga je nekaj pred tretjo uro zjutraj po lokalnem času sprejel severnokorejski voditelj Kim Džong Un. Kot poročajo ruske tiskovne agencije, bosta voditelja skupaj preživela tako rekoč ves dan. Po slavnostnem dogodku na osrednjem trgu so se začela pogajanja med delegacijama.

Pogajanj, ki ju vodita Kim in Putin, se udeležuje več visokih predstavnikov obeh vlad. V pogovorih med drugim sodelujejo šef ruske diplomacije Sergej Lavrov in novi minister za obrambo Andrej Belousov ter severnokorejski premier Kim Tok Hun.

image_alt
Preden je Putin prispel v Pjongjang, se je zahvalil za podporo

Putinov svetovalec Jurij Ušakov je dejal, da je tokratni obisk pomemben za utrjevanje meddržavnih vezi, hkrati pa, da »kaže, da se Rusija zavzema za enakopraven dialog in je odprta za sodelovanje z vsemi državami (...) kljub vsem poskusom Zahoda, da bi pritisnil na nas«.

FOTO: Str/AFP
FOTO: Str/AFP

Putin sosednjo Severno Korejo obiskuje drugič. Državo je prvič obiskal pred 24 leti, ko se je srečal s takratnim voditeljem Kim Džong Ilom, očetom Kim Džong Una. Obisk je prelomen tudi zato, ker se ruski predsednik od začetka vojne v Ukrajini redko mudi v tujini, Kim pa v Pjongjangu od pandemije covida-19 še ni gostil svetovnega voditelja.

Lansko srečanje voditeljev v Rusiji je na Zahodu sprožilo zaskrbljenost glede orožarskih poslov med državama. Tako Rusija kot Severna Koreja sicer zanikata navedbe Washingtona in Kijeva, da ruska vojska v Ukrajini koristi severnokorejsko orožje.

Putin bo predvidoma danes zapustil Pjongjang, pred vrnitvijo domov pa bo opravil še dvodnevni obisk v Vietnamu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine